Tuimus randmes annab märku nendest terviseprobleemidest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuima rannet võivad põhjustada erinevad haigusseisundid.
Tuima rannet võivad põhjustada erinevad haigusseisundid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Tuimus randmes võib olla põhjustatud mitme terviseprobleemi poolt. Tundmus võib kanduda ka kätte ja sõrmedesse, justkui need oleksid nö surnud. Tavaliselt pole tegu millegi kriitilisega.

Mõnikord on ehmatavad tundmused kätes-jalgades põhjustatud pikalt vale asendi hoidmisest, kuna oluline närv jäsemes või kaelas surutakse kokku. Kui närvid on pressitud kokku või ärritatud, võib see tekitada tunde, justkui torgiksid jäset nõelad. Ühtäkki võib tabada ka tuimus, siis kaduda, kirjutab Healthline.

Tuimus võib aga kimbutada ka pideva ebamugavustundena. Peamisteks tuima randme põhjustajateks on karpaalkanali sündroom, artriit ja randme kõõlusepõletik.

Karpaalkanali sündroom

Seda põhjustab paistetud randmes, mis surub kokku närvi, mis tagab tundmused su pöidlas, veel mitmes sõrmes ja peopesas. Karpaalkanali sündroomi võivad omakorda põhjustada diabeet, kilpnäärmehaigus, kõrge vererõhk, randme murrud ja selle ülekoormamine. Kui närv pole saanud tõsiselt kahjustada, ravitakse karpaalkanali sündroomi põletikuvastaste ravimitega. Samuti pakuvad abi rannet toestavad kindad. Varase diagnoosi puhul õnnestub kirurgilist sekkumist vältida.

Artriit

Liigesepõletiku korral on tulemuseks nende kangus, paistetus, tuimus ja valulikkus. Tihti on randmed ja käed mõjustatud. See on enam levinud naiste ja üle 65aastaste hulgas, aga ülekaalulised inimesed on samuti riskirühm.

Randme kõõlusepõletik

Kui randmekõõlused on ärritatud või põletikus, võid tajuda randmes sooja tunnet või täheldada paistetust. Sel juhul peaksid pöörduma arsti poole, kes võib probleemi vastu abi pakkuda põletikuvastase ravi või spetsiaalse toestuse määramisega. Samuti võib aidata randmele jääkoti asetamine või haige piirkonna masseerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles