Depressioon ja ärevus mängivad rolli nende eluohtlike haiguste tekkes

PM Tervis
Copy
Depressioon mõjutab ka füüsilist tervist.
Depressioon mõjutab ka füüsilist tervist. Foto: Shutterstock

Depressioon ja ärevus võivad olla su füüsilisele tervisele peaaegu sama halvad kui suitsetamine ja ülekaalulisus. Vähk ei ole õnneks aga haigus, mille teke näiks saavat hoogu vaimse tervise probleemidest. Küll aga mängivad need rolli järgnevate terviseprobleemide tekkimises.

Uurijad jälgisid 15,000 pensionäri tervist, kelle vanus oli keskmiselt 68 aastat, nelja aasta jooksul ja tulemused avaldati äsja Health Psychology ajakirjas, vahendab Medical News Today.

Uuritavatest 16 protsendil tuvastati depressioon või kõrge ärevus, 31 protsenti olid ülekaalulised ja 14 protsenti olid suitsetajad.

Ärevuse ja depressiooniga elavatel inimestel oli 65 protsenti rohkem südamehaigusi, 64 protsenti kõrgem tõenäosus insuldiks ja nende hulgas esines 50 protsenti rohkem kõrget vererõhku. Nad põdesid ka 87 protsenti kõrgema tõenäosusega artriiti kui inimesed, kel polnud depressiooni ega suurt ärevust. Kõrgenenud tõenäosus haiguste tekkeks sarnaneb suitsetajate ja ülekaaluliste omaga, ent artriidi puhul on see isegi kõrgem depressiooni ja ärevuse puhul.

Teadlased leidsid, et vähki haigestumine oli ainus tahk tervise halvenemises, mis ei korreleerunud depressiooni ja kõrge ärevuse tasemega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles