Kiirabi projektipõhised brigaadid kaasajastavad varustust ja saavad püsiva rahastuse

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi.
Kiirabi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut allkirjastas määruse muudatused, milles kaasajastatakse kiirabibrigaadide koosseisu ja varustuse nõudeid ning kehtestatakse nõuded seni projektipõhiselt tegutsenud kiirabibrigaadidele.

Määrusega kehtestatakse nõuded seni projektipõhiselt tegutsenud brigaadidele: väikesaartel Ruhnu, Kihnu, Vormsi esmase abi brigaadid, mida nõustab telemeditsiiniliselt Põhja-Eesti Regionaalhaigla arst; kaheliikmeline Iisaku õebrigaad, mis tegutseb Peipsiäärses piirkonnas, et tagada kiirem abi kättesaadavus just turismi-, aga ka kalapüügiperioodil; randevuu-arstibrigaad Harjumaal, mis abistab õebrigaade kriitilises seisundis patsientide abistamisel; rattaga õebrigaad Tallinna vanalinnas, mis tegutseb suvel turismiperioodil.

«Kehtestame õigusruumi tasandil nõuded tänastele projektipõhistele tegevustele, et anda sellega alus nende püsivaks rahastuseks alates järgmisest aastast. Need projektid on end kiirabisüsteemis ära tõestanud,» ütles sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik Kristel Siiman.

Lisaks kaasajastatakse kiirabibrigaadide koosseisu nõudeid ning meditsiiniseadmete, ravimite ja muu varustuse loetelu. Kiirabibrigaadi liikmete oskusnõuded ja varustuse loetelu uuendati koostöös kiirabiteenuse pakkujatega, et viia see kooskõlla kehtiva meditsiinipraktikaga.

Eesti Kiirabi Liidu juhi dr Ago Kõrgvee sõnul aitab nõuete kaasajastamine tõsta kiirabi kättesaadavust ja kvaliteeti. «Saavutasime haigekassa ja sotsiaalministeeriumiga kokkuleppe kiirabibrigaadi varustuse ja koosseisu nõuete uuendamiseks. Uued nõuded koos kiirabi kulupõhise rahastamisega võimaldavad osutada Eesti inimestele kiirabiteenust lähtudes parimast meditsiinipraktikast,» ütles Kõrgvee.

Alates 1. jaanuarist sõlmib kiirabi lepinguid Eesti Haigekassa. Määrus jõustub 1. jaanuarist 2019 koos kiirabi rahastamise alustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles