EMO juhataja: võib oletada, et seekord on pühade ajal EMO ülekoormatud

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi erakorralise meditsiini osakond
PERHi erakorralise meditsiini osakond Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Et pühad mõnusalt mööduksid, annab PERHi EMO juhataja Kristiina Põld kasulikke nõuandeid, kuidas pühadeaeg tervena mööda saata, kuidas haiguse korral enesetunnet turgutada ning millal abi otsida. 

Viirusinfektsioonid paraku pühade ajal puhkust ei võta ning nii liiklevad kahjuks erinevad viirused ka pidulikul ajal aktiivselt inimeste seas ringi. Viirustega kaasnevad köha-nohu, kurgu- ja kõrvavalu. Selliseid vaevusi saab leevendada koduste vahenditega – Põld soovitab end ravida apteegi käsimüügis olevate palaviku- ja valuvastaste ravimitega, ninakinnisuse korral kasutada tursevastast pseudoefedriini sisaldavaid preparaate.

Kõhuvalu korral võiks spasme esialgu leevendada spasme vähendavate ravimitega, mida oskavad apteekrid väga hästi soovitada. Põllu kogemus näitab, et enamasti ei ole kõhuvalude põhjuseks kirurgilist sekkumist vajav äge haigus, vaid see, kui end liiga pikaks ajaks pühadetoitu nautima unustatakse.

Seljavalu korral võib tarvitada näiteks ibuprofeeni või paratsetamooli, vajadusel maksimaalses päevases annuses. Kindlasti tuleb veenduda, et kodus oleks olemas igapäevaselt tarvitavad retseptiravimid ning näiteks maale sõites need kindlasti kaasa võetaks. Mure korral tasub alati nõu küsida perearsti infotelefonilt 1220.

Millal pöörduda EMOsse?

Tavapäraselt mööduvad jõulupühad EMOs suhteliselt rahulikult. Patsientide hulga suurenemist on Põld märganud tavaliselt pühadejärgsel perioodil, 27. ja 28. detsembril. Käesoleval aastal on seoses pühadega viis järjestikust puhkepäeva, mistõttu ei ole patsientidel paraku võimalik perearsti vastuvõtule pöörduda. Lisaks on kohale jõudnud gripp. Nende kahe asjaolu kokkulangemise tõttu on karta, et EMO peab töötama juba ka 25. ja 26. detsembril ülekoormuse tingimustes. Põllu sõnul on PERH nendeks kuupäevadeks täiendavalt suurendanud EMO valvepersonali.

Seega peab arvestama, et kui pöördute EMOsse kergema tervisemurega, siis võivad ootejärjekorrad pühadel ning selle järgsel ajal tippkoormuse hetkedel EMO-s venida kuue tunnini. Kui arst näeb vajadust analüüside ja uuringute teostamiseks, tuleb arvestada veelgi pikema EMOs viibimise ajaga.

Kuigi haigestunud pereliige vajab toetust, ei tasuks tulla EMOsse terve perega.  Arukas oleks koju jätta lapsed, kuna EMO ootesaalides viibib palju viirusinfektsioonidega patsiente, kes on potentsiaalseks nakkusallikaks kõikidele sealviibijatele.

Viivitamatut abi vajavad haigusseisundid

Põld soovitab kindlasti abi otsida, kui on tekkinud tugev, ängistav rinnakutagune valu, südamerütmihäired, tugev hingeldus, teadvuskaotushoog, verejooksud, jäsemete halvatus, kõnehäire, üle kolme päeva kestnud kõrge (üle 38,5 kraadi) palavik, äge kõhuvalu. Vigastuste puhul luumurrud, haavad, põletused jm ohtlikud seisundid.

Kokkuvõtlikult on EMOsse pöördumine põhjendatud ägeda haigestumise või vigastuse korral, mille puhul ravi viibimine võib seada ohtu patsiendi elu või põhjustada püsivat tervisekahjustust. 

Apteegi öövalveteenust kõikidel päevadel 24 tundi osutavad:

  • Tõnismäe Südameapteek aadressil Tõnismäe 5
  • Vikerlase Südameapteek aadressil Vikerlase 19

Erakorralist meditsiiniabi osutavad haiglate erakorralise abi osakonnad. SA Tallinna Hambapolikliinikus on esmaabi vastuvõtt pühade ajal kella 9-15. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles