Leiti ohutum eesnäärmevähi ravimise viis

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene uuringus osalenud vähipatsient sõitis nädal pärast kullaravi juba ringi jalgrattaga. Pilt on illustratiivne.
Esimene uuringus osalenud vähipatsient sõitis nädal pärast kullaravi juba ringi jalgrattaga. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased kasutavad kliinilises uuringus eesnäärmevähi hävitamiseks kulla nanoosakesi – tulemused on olnud paljulubavad.

Eesnäärmevähk on ravitav, eriti kui see avastatakse varakult ega pole levinud teistesse organitesse, kirjutab Medical News Today. Ravi ja kõrvalmõjud võivad osutuda aga ebameeldivaks. Eesnäärmevähi raviks on seni kasutatud kiiritus – ja keemiaravi, krüoteraapiat ehk külmravi, eesnäärme ja seda ümbritseva koe eemaldamist.

Texase terviseteaduste keskuses proovitakse uuenduslikku lähenemist – eesnäärmevähi ravi kullaga. Teraapias kasutatakse ränidioksiidi nanoosakesi, mida katab õhuke kullakiht. Nanoosakesed sisenevad vähirakkudesse – laseriga pannakse need äärmuslikul temperatuuril vibreerima ja andma impulsse, mis hävitavad pahaloomulise vähi koe.

See ravimeetod säilitab ümbritsevat tervet kude, sealhulgas olulisi närve ja kuseteid. Sedasi välditakse eesnäärmevähi raviga kaasnevaid võimalikke kõrvalnähte nagu kusepidamatus ja impotentsus.

Esimene uuringus osalenud patsient sõitis juba nädal pärast kullateraapiat rattaga ja tema ravitulemused olid suurepärased.

Kui nanoosakesi kasutava ravi tulemused on jätkuvalt tulemuslikud, võib see kunagi muutuda üheks kättesaadavaks ravivõimaluseks kõikidele abivajajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles