Teadlased avastasid, kuidas kanepi tarvitamine muudab sperma DNAd (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepis sisalduv aktiivne ühend tekitab spermas geneetilisi muutusi.
Kanepis sisalduv aktiivne ühend tekitab spermas geneetilisi muutusi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Vastses teadusuuringus selgus, et kanep võib muuta spermatosoidide DNA-d ja sel on järglastele pikaajalised tagajärjed.

Duke`i ülikooli teadlased avaldasid Epigeneetika teadusajakirjas nii inimeste kui rottidega tehtud uuringu tulemused – kanep muudab sperma geneetilist profiili.

Nad jagasid rotid kahte rühma, vahendab News Medical. Ühele grupile anti tetrahüdrokannabinooli (THC) ja teisele mitte. See on kanepi aktiivne ühend, mis põhjustab kaifi ja teisi psühholoogilisi muutusi organismis. Teise uuringu osana koguti spermaproovid meestelt, kes suitsetavad kanepit iga nädal. Samuti võeti proovid kontrollgrupilt, kes ei olnud kanepit tarvitanud elu jooksul rohkem kui kümme korda ning kindlasti mitte viimase poole aasta jooksul. Tulemustest nähtus, et nii inimeste kui rottide puhul oli kanepiühendite tarbimisel tekkinud oluline muutus spermatosoidide geenides.

Tetrahüdrokannabinool võib muuta DNAd viisil, et tarvilikud organismi valgusünteesi juhtivad geneetilised instruktsioonid tõkestatakse ja aktiivseks võivad muutuda hoopis mittetarvilikud. See võib mõjutada tulevikus organite arengut ja potentsiaalselt isegi tõsta vähiriski, ehkki pole veel kindlaks tehtud, et kanepitarvitajate lastel oleks rohkem kasvajaid.

Teadlased soovitavad järelkasvu saada üritavatel meestel hoiduda kanepi tarvitamisest vähemalt kuus kuud enne eostamist. Samuti on eelnevates uuringutes selgunud, et kanepi tarbimine vähendab spermatosoidide hulka.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles