Vähi allikas? Paljud küünelakid sisaldavad mürgiseid aineid ja tekitavad neid terviseprobleeme (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilu nõuab ohvrit?
Ilu nõuab ohvrit? Foto: Nils Weymann / PantherMedia / Nils Weymann

Küünelakkides sisalduvad toksilised ühendid, mis võivad põhjustada erinevaid tervisehädasid, sealhulgas vähki ja viljakusprobleeme.

Teadlased on leidnud paljudest küünelakkidest tolueeni, formaldehüüdi ja dibutüülftalaadi, mida nimetatakse «mürgiseks trioks». Need häirivad kesknärvisüsteemi tööd ja võivad põhjustada kahju reproduktiivtervisele. Neid sisaldab näiteks ka bensiin, vahendab Daily Mail.

Pidev kokkupuude küünelakkide ja nende aurudega võib põhjustada ka nahaärritust, allergiat, silmade- ja hingamisprobleeme, samuti seostatakse nendega mõtlemis – ja mäluprobleeme, iiveldust, vähki, tahtmatuid lihaste kokkutõmbeid, viljakuse langust ja loote arenguvigasid.

Küünelakkide koostisosade siltidel on mõnigi kord valeinformatsioon, selgus teadlase Valetti Langi laboriuuringus, kirjutas WebMD. Ehkki ohtlike koostisosade nimed olid pudelitelt eemaldatud ja küünelakid kuulutatud toksiinivabaks, sisaldus mitmetes neist siiski mõni ühend «mürgisest triost». Samas leidus ka küünelakke, mida ei turustatud kui toksiinivaba, ent milles kõnealused ühendid puudusid.

Üheks ohtlikuks aineks on veel trifenüülfosfaat, mida kasutatakse küünelakis selle küünele kleepumise parandamiseks – ühendit leidub ligi pooltes toodetavates küünelakkides, kirjutas Huffpost. Uriinianalüüsist selgus, et trifenüülfosfaati sisaldava küünelaki otsesel kokkupuutel küüntega tõusis ka oluliselt kemikaali tase kehas. Kui küünte lakkimisest oli möödunud 14 tundi, oli eksperimendis osalenutel trifenüülfosfaadi tase seitse korda kõrgem kui tavaliselt. Ainet seostatakse suguhormoonide muutustega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles