Kaine jaanuari head tervisemõjud annavad tunda üllatavalt kaua

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaine jaanuar
Kaine jaanuar Foto: Lisa Vanovitch / PantherMedia / Scanpix

Need, kes hoiduvad alkoholist jaanuaris, kipuvad ka järgnevatel kuudel vähem napsutama ning vähemast alkoholijoomisest tingitud head tervisemõjud kestavad üle poole aasta.

Detsembri viimastel päevadel mõeldakse uusaastalubadustele ning üsna sageli on üheks nendest jaanuaris alkoholist loobumine, kirjutab Independent. Kui seda teed, siis võid positiivseid tervisemõjusid tajuda isegi kaheksa järgneva kuu vältel, selgus Sussexi Ülikooli uuringust.

Juba varemgi on tõestatud, et alkoholist hoidumine tõstab energiataset, turgutab (näo)naha seisukorda ning aitab hoiduda kaalutõusust, ent seni peeti neid efekte lühiajaliseks. Professor Richard de Visser viis läbi uurimuse 800 inimese seas, kes võtsid 2018. aasta jaanuaris alkoholist pausi. Selgus, et kui varasemaga võrreldes tarbisid osalejad alkoholi keskmisel 4,3 päeval nädalas, siis pärast kainet jaanuari kahanes see number 3,3 päevani ehk osalejad vähendasid alkoholitarbimist ka pärast kainusekuud. Tarbitud alkoholiühikud langesid aga samamoodi 8,6-lt 7,1-ni ning purjakil oldud kordade arv kuus langes 3,4-lt 2,1-ni.

67 protsenti osalejatest andis märku, et neil oli pärast kainet jaanuari rohkem energiat, 58 protsenti kaotasid kilosid ning 57 protsenti suutis paremini keskenduda. De Visser lisas, et neid tervisemõjusid võivad kogeda isegi inimesed, kes ei suuda tervet kuud täielikult alkoholist hoiduda, kuid teevad seda siiski enamikul ajal.

«Selline lihtne otsus nagu alkoholivaba kuu võimaldab inimestel ka pikemas perspektiivis vähem juua. Osalejad teatasid, et nad suutsid kuni augustini teha nädalas ühe kaine päeva lisaks võrreldes varasemate harjumustega,» iseloomustas de Visser. Ta lisas, et kaine jaanuar pakub inimesele ka muid boonuseid, näiteks raha säästmine ning unekvaliteedi paranemine.

Ka alkoholismiga võitleva fondi Alcohol Change UK esimehe Richard Piperi hinnangul võib kaine jaanuar osutuda elumuutvaks. «Imeline asi kaine jaanuari juures on see, et alkoholist hoidumine ei pruugi piirduda vaid jaanuariga. 31 päeva jooksul on võimalus kogeda, et alkoholi pole vaja selleks, et lõõgastuda, lõbutseda või sotsiaalne olla. See tähendab, et terve järgneva aasta vältel saame teha alkoholi osas paremaid otsuseid ning vältida liigset joomist,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles