Vegan selts kutsub üles: proovi 21 päeva toituda veganina (3)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine vegantoodete laadal.
Naine vegantoodete laadal. Foto: JACK GUEZ / AFP/Scanpix

Aasta alguses antakse mitmeid tervist edendavaid lubadusi, näiteks trenni tegema hakata, alkoholist loobuda või magusa söömist vähendada. Eesti vegan selts kutsub aga üles proovima 21 päeva jooksul vegantoitumist.

Vegan väljakutse raames tutvustatakse osalejatele veganluse põnevat, maitseküllast ning kaastundlikku maailma. Osalejad saavad iga päev infokirja, millest leiab retsepte, toitumisalast teavet ja nippe veganina elamiseks, aga ka infot loomatööstuse ning veganluse eetika kohta.

Esimesed huvilised said väljakutse läbi teha juba novembris. Seni on väljakutsest osa võtnud üle 400 inimese, sealhulgas mitmed tuntud inimesed, näiteks laulja Laura Põldvere, Tallinna abilinnapea ja keskkonnaaktivist Züleyxa Izmailova ning Vikerkaare toimetaja ja kultuuriajaloolane Aro Velmet.

Põldvere sõnul oli tegu huvitava ja arendava kogemusega, mis avardas tema teadmisi nii keskkonnast kui loomadest. «Üllatas, kuidas paljud arvasid, et tegemist on dieediga, justkui oleks veganlus tore viis kaalust alla võtta. Seda sugugi mitte. Minu vaatepunktist on tegemist eeskätt keskkondliku küsimusega. Väljakutse käigus saadud uudiskirjade abil sain palju targemaks keskkonnaprobleemide osas, mis meie planeedi käekäiku ohustavad,» sõnas ta. Põldvere arvates on hiiglaslik probleem loomade tootmine toorainena, mitte kasvatamine olenditena, ja selle leevendamiseks peaksid kõik oma panuse andma.

USA-s lektorina töötav Aro Velmet lisas, et USA-s on veganlus lihtne, kuna leiab palju vegantoidukohti ning ka poes on hea valik taimseid alternatiive. «Tuttavad olid põhiliselt uudishimulikud, rääkisid oma kogemustest, soovitasid söögikohti või retsepte. Väga äge oli, kogukonda tekitav kogemus,» kirjeldas ta oma kolmenädalast väljakutset.

Novembrikuise väljakutse läbimise järel lubas vegantoitumise juurde jääda või omas tempos selle poole liikuda 56,7 protsenti vastanutest. Ülejäänud lubasid esialgu loobuda lihast ja/või kalast või vähendada loomse söömist. Igaüks lubas püüda oma toitumist tervislikumaks muuta ning taimse toidu osakaalu menüüs suurendada.

Veganluse proovimine ning selle suunas liikumine mitte üksnes toitumises, vaid ka teistes eluviisivalikutes on hea nii loomadele, inimese tervisele kui ka keskkonnale. «Võta sõber kampa ja alustage uut aastat uutmoodi!» - nii kõlab vegan seltsi üleskutse, millega saab liituda siin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles