Toidud, mida süües tunned ennast energilisemana

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kas sa oled tüdinud olemast väsinud? Mõnikord võivad rasked silmalaud olla tingitud küll halvast ööunest, aga kui probleem on juba igapäevane, siis võib see olla märk sellest, et peaksid oma toitumise üle vaatama. Toome teieni mõned toiduained, mis aitavad väsimusega võidelda.

Kinoa

Kinoas on rohkem valku kui üheski teises teraviljas, lisaks rikas asendamatute aminohapete poolest. Ideaalne energialaks keskpäevaks. Kinoa sisaldab veel näiteks foolhapet, magneesiumi, fosfori ja mangaani – muutes selle toitaineterikkaks süsivesikute allikaks, mis hoiab energia taseme pikalt üleval.

Läätsed

Läätsede kõrge kiudainete sisaldus aitab stabiliseerida veresuhkru taset ning hoiab sind energilisena terve päeva jooksul.

Tuunikala

Tuunikalas on rohkelt valku ja B-vitamiini, hea energiaallikas kogu päevaks.

Oad

Oad mitte ainult ei täida hästi sinu kõhtu, vaid nad aitavad vältida ka keskpäevast loidu tunnet. Taaskord tuleb appi valk, mis aitab stabiliseerida veresuhkru taset – aga mitte ainult – ubades on ka oligosahhariidid, mis varustavad keha ja aju energiaga.

Munad

Munad on kõrge kvaliteediga valgu allikaks ning sisaldavad südamele kasulikke monoküllastumata ja polüküllastumata rasvhappeid. Muna söömine hoiab sind energilisena ning aitab vältida ülesöömist.

Chia seemned

Chia seemned annavad sulle energiat, sest neil on hea valgu, rasvade ja kiudainete suhe.

Roheline tee

Sarnaselt kohvile, sisaldab ka roheline tee kofeiini. Aga lisaks on rohelises tees veel selline ühend nagu tümiin, mis aitab sul olla keskendunud ja ärkvel, ilma et sa tunneksid ennast närvilisena.

Apelsinid

Apelsinid on C-vitamiini rikkad, seetõttu tunned ennast kaks tundi pärast nende söömist vähem väsinuna.

Pähklid

Enamik pähkleid (näiteks mandlid, maapähklid, india pähklid) on täis toitaineid, tervislikke rasvu ja valku. Uuringud on näidanud, et need aitavad hoida ühtset energiataset.

Lõhe

Lõhe on hea omega-3 rasvhapete ja valgu allikas, seetõttu hoiab see energiataseme kõrgel.

Õunad

Õuntes on palju vitamiine ja mineraale. Need puuviljad koosnevad lihtsatest süsivesikutest, seega hea valik, kui vajad kiiret energialaksu.

Mustikad

Mustikad ei ole väga suhkrurikkad, kuid neis on palju kiudaineid – ideaalne kombinatsioon, et aidata sul energiline olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles