Arstide töövahend, mis võib olla kaetud ohtlike bakteritega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / PantherMedia / Scanpix

Tuleb välja, et sinu arsti kasutatav stetoskoop ei pruugi olla just puhtaim asi toas.

Stetoskoobid ja valged kitlid on kujunenud justkui meditsiinitöötajate sümboliks, kuid hoolimata sellest, et stetoskoopi kasutatakse südame, kopsude, soolte ning isegi vere voolamise kuulamiseks, pole seade alati nii puhas kui võiks.

Uuest uuringust selgus, et intensiivravi osakonnas kasutatavatel stetoskoopitel oli märkimisväärne bakterite tase. Mõned bakterid olid eriti kõrge osakaaluga, nende hulgas näiteks Staphylococcus aureus, mis võib põhjustada tõsist infektsiooni.

Teadlased võtsid proovid Pennsylvania Ülikooli haigla intensiivravi osakonna stetoskoopidelt. Tegemist oli tavapäraste korduvkasutatavate stetoskoopidega, mida kasutasid arstid, õed ja hingamisteede terapeudid.

Teadlased analüüsisid ka ühekordselt kasutatavaid stetoskoope, mis patsiendiruumides kasutuses olid.

Neljakümnest stetoskoobist, mida patsientide peal oli kasutatud, rohkem kui pooltel avastati Staphylococcus bakteri olemasolu. Staphylococcus esindas kuni 14 protsenti kõikidest bakteritest, mis stetoskoopide pealt leiti.

Teised palju esinenud bakterid olid näiteks Pseudomonas ja Acinetobacter, kirjutab Healthline.

Praegu ei saa siiski väita, et stetoskoop on haiglas tekkivate infektsioonide üheks põhjustajaks, selleks on vaja täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles