Kaalutõus ja depressioon: mida teada beebipillidega kaasnevatest riskidest?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suukaudne hormonaalne rasestumisvastane vahend ei ole hoia rasedusi ära kõigil juhtudel ning selle efektiivsus on hinnatud 91 protsendiliseks.
Suukaudne hormonaalne rasestumisvastane vahend ei ole hoia rasedusi ära kõigil juhtudel ning selle efektiivsus on hinnatud 91 protsendiliseks. Foto: Wolfgang Filser / PantherMedia / Wolfgang Filser

Suukaudne rasestumisvastane tablett muutis maailma, andes naistele kontrolli oma keha üle. Ravim, mis on disainitud keha hormoonide tööd muutma, ei tööta samamoodi kõigil naistel ega pruugi mõnele üldse mõjuda.

Ravimi mõju võib muutuda naise vanusega ning hormoontablett, mis sobis naisele 18-aastaselt, ei pruugi talle enam sama hästi mõjuda 20. eluaastates või peale lapse saamist, rääkis günekoloog Deborah Bateson portaalile Science Alert.

Rasestumisvastaste tablettide kasutamise ja nende kõrvalmõjude kohta on käibel palju müüte. Üks levinumatest on see, et pillide võtmine põhjustab kaalutõusu ning kuigi statistiliselt ei ole sellist seost leitud, võib reaalsuses olla probleem keerulisem. «Kuigi üldist kaalutõusu ei ole rasestumisvastaste vahenditega seotud, teatakse individuaalsete juhtumite põhjal, et osa naisi võtab kaalus juurde ning osa alla ning seda tuleb arvesse võtta,» sõnas Bateson. Seetõttu soovitab ta rääkida arstiga, kui naine märkab midagi sellist, mida enne hormoonravi ei esinenud.

Teine suur kõrvalmõju on depressioon. Ka uuringud on näidanud, et rasestumisvastaseid tablette seostati tuju alanemisega ning naised pidasid oma üleüldist elukvaliteeti peale tablettide võtmist halvemaks.

Ravimi infolehel on märgitud veel palju kõrvalmõjusid. Ebaregulaarne vereeritus, iiveldus ja rindade tundlikkus võib kaduda, kui keha on uute hormoonidega harjuda jõudnud. Madal libiido ja peavalud võivad aga ära minna alles siis, kui tabletti vahetada.

Kõige tõsisem risk, mida pillide võtmine suurendab, on süvaveenitromboosi oht. Kuigi risk on vaid natuke suurem, siis on arsti ülesanne mitte kirjutada ravimit välja inimestele, kellel on suurem trombirisk. Samuti lisandub pillide võtmisega pisut suurem võimalus haigestuda insulti. Riski suurendab ülekaal, suitsetamine, luupus, vanus üle 35 eluaasta, kõrge vererõhk ja auraga migreen. Kõige murettekitavam on see, et siiani ei ole välja selgitatud põhjust, miks pillide võtmine trombide teket soodustab. Teatakse vaid, et pillide võtmine suurendab mingil põhjusel vere hüübimist, kuid pole teada, miks.

Võimalus jääda rasedaks on olemas isegi siis, kui võtta pille täpselt nii, nagu juhendis kirjas. Kuigi ideaalselt kasutades on pillide efektiivsus 99,7 protsenti, siis tegelikult on tablettide efektiivsuseks hinnatud vaid 91 protsenti. See tähendab, et igal aastal rasestub pille võttes üheksa naist 100st. Positiivsed on vähemalt leiud, et sellisele rasedusele ei ole mingeid ohte. See tähendab ka seda, et kui on soov pillide võtmine lõpetada ja last saada, ei tule selleks oodata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles