4-aastane Ranar sai annetajatelt elupäästva aparaadi, mis aitab tal köhida

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranar.
Ranar. Foto: Erakogu/lastefond

4-aastane Ranar põeb II tüüpi spinaalset lihasatroofiat, mille tõttu on tema hingamislihased nõrgad, köharefleks ebaefektiivne ja sekreedi väljutamine hingamisteedest raskendatud. Laps ei jõua köhida ja seetõttu on põdenud raskeid kopsupõletikke, vajanud intensiivravi ning infektsioonide ajal ja järgselt saanud hapnikravi.

Ranarile tõestatult sobivat köhimisaparaati enam sotsiaalkindlustusametist (SKA) ajutiselt rentida ei saa, kuna see puudub abivahendite nimekirjast. Kuna aparaat aitab lapse ravile hästi kaasa ja regulaarsel kasutamisel ennetab hingamisteede infektsiooni riski, siis aitas heade annetajate toel vajaliku aparaadi soetada TÜ Kliinikumi lastefond.

Raviarsti sõnul on köhimisaparaat lapse raviks tõestatult sobiv. Aparaat on kasutamiseks patsientidele, kes ei saa köhida või efektiivselt röga väljutada. Seadme kasutamine stimuleerib kopsufunktsiooni, aitab mobiliseerida ja eemaldada kopsudesse kogunenud röga, vähendab hingamisteede infektsiooni riski ja sellest tulenevaid hospitaliseerimisi.

Pulmonoloog selgitas, et lapse näole asetatakse mask, mis on vooliku abil ühendatud aparaadiga ja mille kaudu lisarõhuga hingamisele kaasa aidates tekitab aparaat tugevama ja efektiivsema köha ehk n-ö tõmbab sekreeti välja. Võrreldes tavapärase sondiga aspireerimistega on see lapsele vähem ebameeldivam, tekitab vähem veritsust ja limaskesta ärritust, kuna on mitteinvasiivne, ning efekt kestab mõnevõrra kauem. Pidevalt sellist aparaati kasutades on võimalik vähendada sekreedi kogunemisest tekkida võivate bronhiitide ja kopsupõletike sagedust.

Ülemöödunud aastal oli võimalik SKA-st aparaati ajutiselt rentida, nüüd see võimalus aga puudub, kuna aparaat puudub abivahendite nimekirjast. Siiski ka ülemöödunud aastal soodushinnaga ja erandlikult aparaati rentides oli tihtipeale tundide küsimus, kui lapsel oli abivahendit tarvis. Kuna tihtipeale nii kiirelt aparaati ei saanud, sattus Ranar alatihti haiglaravile.

Lapse raviarst nentis, et kui lastefond heade annetajate toel leiab võimaluse Ranarit ja ta pere toetada, on see suureks abiks, sest senise kogemuse järgi aitab see aparaat ravile hästi kaasa ja regulaarsel kasutusel veel paremini. Seega otsustas fond heade annetajate toel lapsele vajaliku abivahendi soetamist toetada ning kattis 95 protsendi ulatuses ehk 5643 euroga köhimisaparaadi maksumuse.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves avaldas heameelt, et Ranari pere oma murega fondini jõudis. «Kui meil on vähegi võimalik ühe aparaadi soetamisega parandada lapse heaolu ja kiirelt abi saamise võimalust, siis loomulikult teeme kõik, et aidata. Oleme väga rõõmsad, et poiss ei pea enam nii sageli haiglasse pöörduma ja saab kiirelt kodustes tingimustes abi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles