Mida kujutab endast piirialane isiksusehäire ja kuidas seda ära tunda? (3)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äkilised, kontrollimatud ja kõrvaltvaatajale seletamatud vihapursked võivad viidata vaimsele probleemile.
Äkilised, kontrollimatud ja kõrvaltvaatajale seletamatud vihapursked võivad viidata vaimsele probleemile. Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk

Selle vaimse häire puhul kogeb inimene kontrollimatuid emotsioonipuhanguid, mille võivad vallandada pealtnäha tähtsusetud sündmused. 

Piirialane isiksusehäire on vaimne haigus, mis lööb välja enamasti teismeeas või varases täiskasvanueas. Paljudel võib haigus taanduda, kuid võib jääda ka püsivaks terve elu jooksul ja tekitada tõsiseid probleeme kahes valdkonnas:  suhetes ja enesetajus, rääkis Ameerika Psühhiaatria Seltsi president John M. Oldham portaalile Health.

Sellise vaimse häire puhul tunnevad inimesed emotsioone, sealhulgas viha, väga intensiivselt. Sellega kaasnevad üles ja alla käivad tujumuutused, mis võivad kesta päevi. Enamasti vallandav tuju kõikumise sündmused, mis tunduvad kõrvalseisja jaoks täiesti tühised. Peamiselt diagnoositakse piirialane isiksusehäire naistel, kuid arvatakse, et paljudel meestel jääb haigus diagnoosimata.

Emotsioonide torm vallandub äärmiselt kergesti ja ootamatult ning seda kogev inimene on võimetu seda peatama. Osa ajust, mis tegeleb emotsioonide reguleerimise ja kontrolliga on väga nõrk, rääkis Oldham. Kuigi võidakse arvata, et inimene käitub vaenulikult või veidralt, siis tegelikult ei suuda ta emotsioonihoost välja tulla.

Piirialase käitumishäirega inimesed käituvad sageli impulsiivselt ja ennasthävitavalt. Nad võivad ennast vigastada, sattuda ostuhullusesse, tarvitada narkootikume või alkoholi või isegi enesetappu üritada, et oma ülevoolavaid emotsioone lämmatada. Seda isiksusehäiret iseloomustab ka vähene enesetunnetus. Selle asemel, et olla kindel endas, võtavad nad üle ja peegeldavad ümbritsevate inimeste identiteeti. See tähendab, et nende väärtused, eesmärgid või arvamused võivad muutuda hetkega. Tihti võib piirialasele isiksusehäirele iseloomulikku käitumist vallandada hüljatus ja kõrvalejäetus. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles