D-vitamiini puudus rasedal suurendab lapsel skisofreeniaohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase.
Rase. Foto: Sebastian Duda / PantherMedia / Sebastian Duda

D-vitamiini defitsiidiga vastsündinutel on hilisemas elus 44 protsendi võrra suurem skisofreeniasse haigestumise risk, vahendas Med24.

Skisofreenia kujunemisel on palju riskitegureid, nii geneetilisi kui keskkondlikke. Kuna arenev loode sõltub täielikult ema D-vitamiini tagavaradest, võiks rasedatel normaalse D-vitamiini taseme tagamine ennetada osa skisofreeniajuhtude kujunemist sarnaselt sellega, kuidas foolhappe lisamanustamine on aidanud ennetada neuraaltoru defekte.

Käesolevas uuringus analüüsiti perioodil 1981–2000 Taani vastsündinutelt võetud vereanalüüse. Uuringugrupi moodustasid 2602 noores täiskasvanueas skisofreeniasse haigestunud patsienti ning soo ja sünnikuupäeva suhtes sobitatud kontrollgrupp, kellel skisofreeniat ei olnud.

D-vitamiini madalaimasse kvintiili jäänud vastsündinutel oli neljanda kvintiiliga võrreldes 44 protsenti suurem risk hilisemaks skisofreenia kujunemiseks. Kui D-vitamiini defitsiidi ja skisofreeniasse haigestumise vahel oleks põhjuslik seos, võiks rasedatele D-vitamiini lisamanustamine aidata ära hoida umbes kaheksa protsenti haigusjuhtudest.

Loe täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles