Nurisünnitustes võib olla süüdi hoopis meeste sperma

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui kolm nurisünnitust üle elanud naiste kaaslaste sperma oli kaks korda rohkem kahjustunud.
Rohkem kui kolm nurisünnitust üle elanud naiste kaaslaste sperma oli kaks korda rohkem kahjustunud. Foto: PantherMedia/Scanpix

Sari nurisünnitusi võib viidata sellele, et mehe sperma ei ole kvaliteetne.

Seni on seostatud nurisünnitusi peamiselt naise tervisega ning mehe ja tema spermatosoidide seisund on jäetud tähelepanuta. Uue uuringu andmeil määrab aga sperma seisukord raseduse õnneliku kulgemise, vahendab Health24.

Eelnevad uuringud on väitnud, et sperma mängib rolli platsenta moodustumisel, mis on ülioluline loote hapnikuvarude ja toitainete seisukohalt.

Käesolevas uuringus analüüsisid teadlased sperma kvaliteeti 50 mehe puhul, kelle partneritel oli olnud kolm või rohkem nurisünnitust. Nad leidsid, et meeste spermas oli DNA kahjustunud kaks korda enam kui meestel, kelle kaaslastel polnud olnud nurisünnitusi.

Sperma DNA kahjustumine võib olla põhjustatud reaktiivse hapniku poolt. Need molekulid peaksid spermat kaitsma bakterite ja põletiku eest, aga kõrges kontsentratsioonis põhjustavad spermatosoididele suuri kahjustusi. Nurisünnituste ajalooga naiste partnerite organismis oli neli korda rohkem reaktiivset hapnikku kui lapse kaotusega mitte kokku puutunud meestel.

Teadlased pakuvad, et meestel võib olla nakkuste põdemise tagajärjel jäänud eesnäärmesse endiselt baktereid, mistõttu on neil kõrgem ka reaktiivse hapniku tase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles