Sportimisel vabanev hormoon võib kaitsta Alzheimeri tõve eest

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportimine aitab terve püsida.
Sportimine aitab terve püsida. Foto: PantherMedia / Scanpix

Irisiin on hormoon, mis tekib sportimise ajal lihaskoes ja mida kantakse kehas laiali vereringe kaudu. Rio de Janeiro ülikooli teadlased leidsid, et Alzheimeri tõvega inimestel on selle hormooni tase madalam kui tervetel inimestel, vahendas ERR Novaator.

Hiirtega tehtud katsetes õnnestus uuringumeeskonnal irisiini äralõikamisega esile kutsuda õpiraskusi ja mäluhäireid ning hormooni taastamisega see mõju tagasi pöörata.

«Me teame, et kehaline aktiivsus on seotud vananedes aju parema tervisega ja uuring toob välja bioloogilise mehhanismi, mis võib aidata sellele kasulikule mõjule kaasa,» ütles Rosa Sancho Ühendkuningriigi Alzheimeri uuringutega tegelevast heategevusorganisatsioonist.

«Kuigi see uuring tehti ainult hiirtel, lisab see ainult tõendeid elustiilitegurite, näiteks füüsilise vormi ja dementsuse vahelise seose kohta,» märkis James Pickett Alzheimeri ühingu heategevusorganisatsioonist.

Loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles