Haruldase lihashaigusega teismeline kasutab kirjutamiseks, söögi tegemiseks ja sportimiseks vaid jalgu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldase haigusega poisi ema õpetab talle igapäevaseid tegevusi ning tema sõnul oli Devin võimeline juba kuueaastaselt jalaga muna katki lööma.
Haruldase haigusega poisi ema õpetab talle igapäevaseid tegevusi ning tema sõnul oli Devin võimeline juba kuueaastaselt jalaga muna katki lööma. Foto: Michelle McLane /SWNS.COM / Michelle McLane /SWNS.COM

Kaasasündinud haigus jättis 14-aastase Devin McLane´i käed liikumatuks ning poiss on õppinud kõiki praktilisi tegevusi jalgadega sooritama. 

Haruldase lihashaigusega Montanast pärit McLane on õppinud jalgade abil kirjutama, sööma, toitu valmistama, vahendab Daily Mail

McLane sündis haigusega arthrogryposis multiplex congenita, mis tekitab liigeste kõverdumist, lihasnõrkust ja kangust. Haiguse tõttu ei tööta tal suurem osa õlalihastest, mistõttu ripuvad tal käed lõdvalt keha kõrval. Poiss on õppinud igapäevaseid tegevusi jalgadega sooritama, kuigi ka alajäsemed ei ole haigusest puutumata jäänud. Ta on järk-järgult jäänud sõltuvaks ratastoolist, sest kasvades kannatavad jalad liigse raskuse all. 

Kuueaastaselt hakkas ema McLane´le õpetama, kuidas jalgade abil süüa teha. 
Kuueaastaselt hakkas ema McLane´le õpetama, kuidas jalgade abil süüa teha. Foto: Michelle McLane /SWNS.COM / Michelle McLane /SWNS.COM

Ema püüdis algus julgustada last käsi kasutama, kuid poisil pole kunagi olnud piisavalt jõudu, et neid iseseisvalt liigutada. Ema taipas, et poisil on lihtsam kasutada jalgu ning üsna pea hakkas McLane sööma, hambaid pesema ja kirjutama jalgadega. McLane tegeleb ainult jalgu kasutades ka vibulaskmise, maalimise ja maadlusega. 

Jalgade tugevus laseb poisil ka spordiga tegeleda. 
Jalgade tugevus laseb poisil ka spordiga tegeleda. Foto: Michelle McLane /SWNS.COM / Michelle McLane /SWNS.COM
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles