Läbimurre vähiravis: uus molekul aitab kahandada kasvajaid (5)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus avastus võib loetud aastate pärast aidata argiselt vähki hävitada.
Uus avastus võib loetud aastate pärast aidata argiselt vähki hävitada. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uued teadusavastused heidavad kaikad kodaratesse vähi salakavalatele petuskeemidele, mille eesmärgiks on hoiduda immuunsüsteemi hävitajarakkude eest ja jätkata kasvamist. Teadlased on loonud molekuli, mis takistab vähirakke immuunsüsteemi «ära petmast».

Vähil on mitmeid trikke, et immuunsüsteem laseks sel rahus kasvada, vahendab Medical News Today. Müeloidrakud on immuunsüsteemi põhilised relvad organismi kahjustavate patogeenide vastu. Need peaksid ründama vähirakke, mis panevad aga immuunsüsteemi «arvama», et kasvaja on loomupärane osa organismist, lihtsalt kahjustada saanud.

Nature Communications teadusajakirjas ilmunud uuringus muugiti lahti skeem, kuidas vähirakud immuunsüsteemi hävitusmissioonilt kõrvale kallutavad. Leiti, et valk CD11b aitab müeloidrakkudel tavaliselt muunduda M1 makrograafrakkudeks, mis suudavad peatada vähi kasvu. Selgus aga, et vähirakud segavad vahele müeloidrakkude tegevusele, nii et need muunduvad hoopis M2 rakkudeks, mis hoopis kiirendavad vähirakkude paljunemist, nõrgestades immuunsüsteemi «võitlejarakke». Viimaseid aktiveerivad ravimid on osutunud väga tulemuslikuks kasvajate kasvu peatamisel juba eelnevalt. Kõikide vähkide puhul see aga ei aita, nii et teadlastel tuleb endiselt panustada immuunteraapia tõhusamaks muutmisesse.

Uues uuringus võeti luubi alla võimalik molekul, mis suurendaks CD11b aktiivsust ning hoiaks seega müeloidirakud muundumast M2 makrograafideks.

Teadlased lõid molekuli nimega Leukadheriin-1 (LA-1), mis aktiveerib CD11b valku - selle tulemusena kahanesid katsetes kasutatud rottide vähkkasvajad oluliselt. Tulemused jäid kõikides proovitud katsetingimustes samaks – vähkkasvajad kahanesid muljetavaldavalt, mis tähendab, et CD11b valkude aktiveerimine on vähiravis uus toimiv suund.

LA-1 molekul, mille teadlased lõid, on üks paljutõotavatest ravimitest. Uue ravimi meditsiini argipraktikasse jõudmine võtab aga tavaliselt aastaid ja ka vähki võitva molekuli turule tulemist tuleb veel mõni aeg oodata.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles