Kas kehvveresus võib põhjustada surma?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsimus võib anda märku aneemiast.
Väsimus võib anda märku aneemiast. Foto: PantherMedia/Scanpix

Jah, see võib lõppeda surmaga. Aneemia ehk kehvveresus, mil keha on hapnikupuuduses, on kõige levinum verehaigus. Eriti levinud on see rasedate, vastsündinute ja vaesemate inimeste hulgas.  

Paljud aneemia käes kannatajad ei ole oma seisundist isegi teadlikud, rääkimata selle ohtlikkusest, kirjutab Health24.

Aneemia korral ei ole inimesel piisavalt punaseid vereliblesid, mille moodustavad rauarikkad hemoglobiinirakud, mis aitavad kanda hapnikku laiali kudedesse.

Ravimata jääv aneemia võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, sest vähene hapniku hulk võib põhjustada organitele tõsise kahju. Puudujäägi kompenseerimiseks peab aneemiahaige süda töötama rohkem ja see võib omakorda organit kahjustada.

Aneemiat põhjustab:

  • Vähene rauasisaldus veres, mis on tekkinud verekaotuse tagajärjel
  • Raseduse tõttu tekkinud rauapuudus
  • Liiga vähe rauda sisaldavaid toite menüüs
  • Probleemid raua imendumisel

Aneemia ravimiseks tuleks tegeleda selle põhjusega; süüa rauarohkeid toite ja neid, mis aitavad organismil rauda omandada; süüa tervislikumalt; vältida tee ja kohvi joomist toidukordade kõrvale; kaltsiumipreparaatide tarbimise korral konsulteerida arstiga.

Rasedatel võib ravimata jäänud aneemia põhjustada beebi madalat sünnikaalu ja enneaegset sündi, samuti edaspidist laste mahajäämust vaimses ja kehalises arengus.

Aneemia võib põhjustada hingamisraskusi ja ekstreemset väsimust. Suur puudujääk võib kaasa tuua südame vasaku vatsakese düsfunktsiooni ja südamepuudulikkuse, mille tagajärjeks võib olla surm.

Vasaku vatsakese düsfunktsiooni sümptomiteks on näiteks hingamispuudulikkus, nõrkus ja väsimus, vähenenud võimekus füüsilise pingutuse sooritamisel, järjepidev köhimine ja paistetus jalgades.

Kui sul on alust arvata, et sul võib olla aneemia, mine arsti juurde kontrolli ja alusta terviseteadlikku toitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles