Koer aitab diabeedihaigel pääseda teadvusekaotusest ja krampidest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad tajuvad omanikes väiksemaidki muutusi.
Koerad tajuvad omanikes väiksemaidki muutusi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Koerad pakuvad inimestele tingimusteta armastust ja seltsi, aga võivad toetada heaolu veel spetsiifilisemalt. Värske teadusuuring annab alust I tüübi diabeediga inimestel kergemini hingata – neljajalgsetest sõpradest on haiguse kontrollimisel palju abi.

Suur uuring annab kinnitust, et koerad suudavad arenenud haistmismeele abil tuvastada hüpoglükeemilise episoodi ehk veresuhkru järsu alanemise juba eos, vahendab Medical News Today. See ohustab eriti I tüübi diabeediga inimesi, kes peavad argiselt süstima insuliini kõrge veresuhkru taseme vaos hoidmiseks. Ravi võib aga mõnikord kaasa tuua hüpoglükeemilised episoodid, mille käigus võib kaduda teadvus või tekkida krambihood, kui inimene selle ära hoidmiseks kohe vastavalt ei tegutse. Veresuhkru kriitilisest alanemisest tingitud teadvusekaotus võib viia eluohtliku hüpoglükeemilise koomani.

Teadusajakirjas PLOS One avaldatud uuringus õpetati haigust põdevate inimeste koerad veresuhkru taset tuvastama lõhnamuutuse järgi ja haiget sellest teavitama.

Rohkem kui 4000 hüpoglükeemilist episoodi analüüsides selgus, et koerad teavitasid omanikku veresuhkru taseme langusest õigesti 83 protsendil juhtudest.

Eelnevatest uuringutest on juba ilmnenud, et diabeetikute elukvaliteet paraneb välja õpetatud koerte abil oluliselt. Käesolev uurimus oli aga palju suurema valimiga ja pakkus teaduslikult pädeva kinnituse, et koeranina on ülimalt võimas ja hüpokoerad mõistavad oma tööd teha suurepäraselt.

Koerad peavad aga läbima koolituse, et mõista organismis toimunud muutusest märku andmise vajalikkust ning saama käppa viisi, kuidas oma inimest hoiatada.

Eestis hoiavad samuti oma peremeestel silma peal esimesed koolitatud hüpokoerad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles