5 põhjust, mis peituvad ebameeldivate kehalõhnade taga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

Keegi ei taha, et temast immitseks tugevat higilõhna või halba hingeõhku. Paraku pole selle põhjuseks tihtipeale kehvad hügieeniharjumused, vaid hoopis kõrvaline tegur, mis kehalõhnad hullemaks muudab.

Reader’s Digest teeb ülevaate viiest sagedasest põhjusest, mis võivad olla seotud kehalõhnade tugevnemisega.

Uus ravim. Ravimeid peame võtma enesetunde parandamiseks, ent kahjuks käivad nii mõnegagi kaasas kõrvalmõjud nagu suurenenud higieritus või suukuivus, mis on üks peamisi halva hingeõhu põhjustajaid. Sellised ravimid on näiteks mitmed palavikualandajad, antihistamiinid ja lihaslõõgastajad. Kui ravimi kõrvalnähud on talumatud, võib arstiga konsulteerida ravimi vahetamise osas. Muul juhul tuleb aga lihtsalt sellega leppida, pöörata rohkem tähelepanu oma hügieenile ning suukuivuse osas küsida nõu suuhügienistilt.

Vürtsikas toit. Rikkalikult küüslauku, karrit või vürtse sisaldavates toitudes peitub ühtlasi väävel, mis kehas lõhustudes väljendub ebameeldiva lõhnana. See võib vallanduda nii kõhugaasidena kui ka isegi nahapooride kaudu. Seega kui sul on ees tähtis kohtumine, ei tasu samal päeval vürtsika toiduga riskida. Üldiselt aga aitavad seda kõrvalnähtu leevendada rohke veejoomine, kiire dušš ning deodorant.

Stress. Kuigi stress on vaimse tervise mure, võib see füüsiliselt avalduda suurenenud higieritusena. Higistamine on keha loomulik reaktsioon stressile, kuid just apokriinnäärmetest erituv stressihigi kipub kõige ebameeldivalt haisema. Kui muidu on higivedelik lõhnatu, siis haisema paneb selle just kokkupuude nahal pesitsevate bakteritega. Siin tulevad olukorra leevendajana mängu jällegi korralik enesehügieen, puhtad riided ning deodorant.

Alkohol. Kui keha asub vereringesse sattunud alkoholi lõhustama, väljendub see tihti ebameeldiva hingeõhu ja higihaisuna. Enamik alkoholist lagundatakse küll maksas ning eritatakse uriiniga, kuid suurte koguste või maksakahjustuse korral eritubki osa joodud napsust hingeõhu ja higiga. Seda aitab vältida aeglasem ning väiksemate koguste joomine, rohke veejoomine ning mõnus dušš koju naastes.

Sama rinnahoidja kandmine. Enamasti ei viska me rinnahoidjat pärast kandmist kohe pesukorvi, vaid kanname seda veel päeva või kaks. Paraku koguneb higi tihti just rinnale, seljale ja kaenlaalustele, kus puutub kokku rinnahoidja kangaga. Kangasse kogunev niiskus soodustab aga bakterite kasvu ning ebameeldiva lõhna teket. Sama kehtib aluspesu puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles