Teadlased loovad naistele pikatoimelist mugavat rasestumisvastast vahendit

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Mark Prausnitz  hoiab käes eksperimentaalse plaastri prototüüpi, mida ei ole veel inimestel katsetatud.
Professor Mark Prausnitz hoiab käes eksperimentaalse plaastri prototüüpi, mida ei ole veel inimestel katsetatud. Foto: Christopher Moore /SWNS.COM / Christopher Moore /SWNS.COM

Georgia ülikooli uurijad töötavad rasestumisvastase plaastri kallal, mis pakub pikaaegset kaitset vaid ühekordse nahale asetamisega. 

Atlanta Georgia Techi uurijad töötavad eksperimentaalse rasestumisvastase meetodi kallal, mis pakub ühe kasutamisega kuuaegset kaitset raseduse eest. Eksperimentaalne vahend kujutab endast mikronõeltega plaastrit, mis tuleb kuus korra mõneks sekundiks nahale asetada, vahendab CBC News

Loomadel tehtud uuringus andis vahend toimivas koguses rasestumisvastaseid hormoone, mis andsid ühel kasutamisel kaitse rohkem kui kuuks ajaks. Uuringu tulemused on avaldatud ajakirjas Nature Biomedical Engineering.

Plaaster asetatakse nahale mõneks sekundiks ning sealt eemalduvad mikroskoopilised lahustuvad nõelakesed, mis jäävad nahapinna alla. Rasestumisvastane ravim levonorgestreel vabaneb aeglaselt aja jooksul, kui nõelakesed lahustuvad.

Praegu kasutusel olevaid plaastreid tuleb kanda pidevalt, uus vahend tuleb nahale asetada vaid mõneks sekundiks, et ravim vabastuks. 
Praegu kasutusel olevaid plaastreid tuleb kanda pidevalt, uus vahend tuleb nahale asetada vaid mõneks sekundiks, et ravim vabastuks. Foto: Christopher Moore /SWNS.COM / Christopher Moore /SWNS.COM

Mikronõelte tehnika töötati välja valutuks vaktsineerimiseks ning oli mõeldud kasutamiseks kohtades, kus pole ligipääsu tervishoiuasutustele. Kuna nõelad lähevad naid naha pealmisesse kihti, siis ei ole nende kasutamine valus. Pikaaegne rasestumisvastane vahend on vajalik eriti paikades, kus naistel piiratud võimalused arstiabi saada. Uurijad töötavad ka plaastri kallal, mis võiks toimida ühe kasutusega kuus kuud, et veelgi meditsiinilise sekkumise vajadust vähendada.  

Laborirottidel tehtud testid näitasid ainult näriliste vere hormonaalset taset ning ei kinnitanud, et ravim hoidis raseduse ära. Uuringu eesmärk oli näidata, et plaastriga on võimalik levonorgestreeli taset tõsta nii kõrgele, et see hoiab inimestel eostamise ära. Uurijad on disaininud ka eksperimentaalsed plaastrid inimestele, kuid neid pole veel testitud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles