Gripp viib haiglasse tõbisena tööl käivaid täiskasvanuid

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp.
Gripp. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Aasta teisel nädalal (7.-13. jaanuar) pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3644 haigestunut, neist 35,2 protsenti olid lapsed. Terviseamet soovitab gripi leviku tõkestamiseks ja tüsistuste vältimiseks haigetel kodus püsida.

Arstide poole pöördunute üldarv kasvas nädalaga 11 protsenti, grippi haigestunute osakaal suurenes seitsme protsendi võrra. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Tallinnas, Narvas, Läänemaal ning Tartu- ja Viljandimaal. 

Grippi haigestumine on tõusutrendil ning amet hindab gripilevikut laialdaseks. Gripp levib kõikides vanuserühmades, enim on haigestunuid kuni viieaastaste laste hulgas. Eelmisel nädalal kinnitati laboratoorselt 207 A-gripiviiruse juhtu (nädal varem 261 A- ja kuus B-gripiviiruse juhtu).

A-gripiviiruse (A(H1N1)pdm09) iseärasuseks on tihti suhteliselt kerge kliiniline pilt: palavik on madalam kui 38 kraadi, vahel esinevad ainult mõned respiratoorsed sümptomid nagu köha või kurguvalu. Selliste sümptomitega inimesed ei pöördu haiguse korral alati arsti poole ning jätkavad tööl käimist. Nii võib juhtuda, et lõpuks arsti juurde jõudes on patsiendid juba raskes seisundis, vajades hospitaliseerimist või koguni intensiivravi.

E-tervise SA esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal haiglaravi 48 gripiviirusega patsienti. Kokku on hooaja algusest haiglasse sattunud 320 patsienti, neist üle 64,7 protsendi on olnud lapsed ja noorukid vanuses kuni 19 eluaastat.

Eelmisest nädalast on hakanud kasvama haiglaravi vajanute hulgas vanemaealiste ja  täiskasvanute patsientide osakaal, mille üheks põhjuseks võib pidada gripijärgsete tüsistuste tekkimist haigena tööl käimise tagajärjel.

Intensiivravi vajanute ülevaade põhineb Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Narva Haigla andmetel. vViie haigla andmetel on alates jaanuarist vajanud gripi tõttu intensiivravi 10 inimest vanuses 34–64 eluaastat, kõik haigestunud kuulusid riskirühmadesse. Terviseametile esitatud andmete järgi ei ole lisandunud sel nädalal ühtegi uut inimest, kes vajas gripi tõttu intensiivravi.

Mujal Euroopas hinnati gripiseirevõrgustiku andmeil gripi intensiivsust kõrgeks Maltal, keskmiseks Portugalis ja Inglismaal. Ülejäänud riigid andsid teada madalast grippi haigestumise intensiivsusest. Haigestumus on tõusutrendil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles