TV3: perearstide nimistute piirmäärasid plaanitakse suurendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sajad patsiendid ei saa endale meelepärast perearsti valida, kuna tohtrite nimistud on triiki täis, kuid sotsiaalministeeriumis on ettevalmistamisel seadusemuudatus, mis olukorda  leevendab.

Tallinnas asuva Medicumi perearstikeskuse juhataja Le Vallikivi rääkis, et kasvõi tänase päeva jooksul tuli eitavalt vastata 20 inimesele, kes soovisid nende keskuse arstide nimekirjadesse saada, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Eriti pealinnas on hea perearsti nimistusse pea võimatu saada, sotsiaalministeeriumi kinnitusel on see aga patsientide endi huvides. «Piiarvud on olemas jah, et kui suur võib üks perearsti nimistu olla,» ütles ministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja kt Heli Paluste. «Ja see on puhtalt sellepärast, et tagada teenuse parem kvaliteet, et perearstid jaksaksid nimistut teenindada.»

Vallikivi sõnul on see kaasa toonud selle, et keskused tahaksid küll laieneda ja uusi noori arste tööle võtta, kuid seadus keelab seda. «Sinnamaani on meil sisuliselt vaakum, kus me suureneda ei tohi ja punguda ka ei saa. Kvaliteetsematel keskustel ongi siis ainus võimalus vegeteerida sellises arengupeetuse situatsioonis,» märkis ta.

Paluste sõnul on olukorrale aga umbes aasta pärast leevendust oodata, sest kooskõlastamisel on suur muudatuste eelnõu, mis muuhulgas võimaldab näiteks suurte nimistute jagunemist kahe perearsti vahel.

Arstide meelest läheb seadusega aga liiga kaua aega. Vallikivi märkis, et nii patsientide kui perearstide ühingud valmistavad praegu ette selleteemalist pöördumist. «Me ei taha, et meie patsient peaks asjatult jooksma, kui samas meil on nii jõudu kui ka võimalusi teda aidata nendes keskustes, mis on arenguks valmis,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles