Kolmeaastane laps korjas Soomes üles puugi... -20°C pakasega

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk rohukõrrel.
Puuk rohukõrrel. Foto: Scanpix/Panthermedia

Soomlanna Jemima Sarri sai esmaspäeval suure üllatuse osaliseks, kui silitas kolmeaastase tütre Mea pead ja leidis tema kaelalt puugi. 

Edela-Soomes Päris-Soome maakonnas elav pere pöördus puugi eemaldamiseks erakorralise meditsiini osakonda, kuna pereema polnud varem kordagi puuki eemaldanud, kirjutab Iltalehti. Haiglas imestas ka meditsiiniõde, et keegi pöördub südatalvel EMOsse puugi eemaldamiseks. Sealjuures paukus maakonnas eile ligi 20-kraadine pakane ning maas oli paks lumi, mis paneb tõepoolest imestama, kas tõesti suudavad puugid veel väljas elutseda.

Pere elab korteris ning Jemima Sarri eeldas, et ainuke variant, kuidas puuk lapse peale sai, on koera kaudu. Peres kasvab vaid 18 nädalat vana koerakutsikas, ent naine vaatas koera läbi ja rohkem puuke tal ei leidnud.

Helsingi Ülikooli viroloogiaprofessor Olli Vapalahti sõnas Iltalehtile, et puugi leidmine jaanuarikuise pakasega on tõepoolest erakordne. Samas sai ta nähtud pildi järgi kinnitada, et tegu oli päris kindlasti puugiga, tema sõnul emase täiskasvanud isendiga.

Professor märkis, et puuk vajab elamiseks pisut niisket ja pigem soojemat keskkonda, talvel kasvõi mõnd varjualust. Ta kinnitas, et välistes tingimustes ei saa talvel puuk kindlasti ellu jääda, ent on võimalik, et putukas talvitus siseruumides (puukuur, maamaja vms) ja kui koer sellisesse paika sattus, tõi ta puugi endaga koju. «See on üks väga huvitav juhtum,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles