8 toitu, mida keeldub söömast toidumürgituse ekspert (3)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toore jahuga kokkupuutel võib nakatuda E. coli bakteriga.
Toore jahuga kokkupuutel võib nakatuda E. coli bakteriga. Foto: PantherMedia/Scanpix

Sügavad teadmised tuhandete toidumürgituse juhtumite kohta hoiavad Bill Marleri teatud toitudest suure kaarega eemale.

Marler on töötanud aastakümneid juristina toidumürgituste juhtumite kallal ja eemaldanud oma menüüst ohuallikad, vahendab MSN

Läbi küpsetamata jahu

Toores jahu ei näi olevat midagi ohtlikku, aga see võib sisaldada baktereid.

Aastatel 2015–2016 nakatusid vähemalt 63 inimest terviseprobleeme tekitava kolibakteriga. Enamik selle harudest on ohutud, aga mõned põhjustavad toidumürgitust, kuseteede põletikku, isegi kopsupõletikku ja düsenteeriat. Kolibakteriga võib nakatuda isegi siis, kui jätad pärast jahu katsumist käed pesemata – lõpuks võib see ikkagi sattuda suule.

Ebapuhas vesi

Puhastamata vees võivad sisalduda kõikvõimalikud bakterid. Looduslikud allikad, isegi puhtana näivad ojad, võivad näiteks sisaldada loomade väljaheiteid ja põhjustada ränka oksendamist ja kõhulahtisust. Samuti võib ebapuhtas vees leiduda koli- ja koolerabaktereid.

Austrid

Marleri sõnul on ta näinud viimase viie aasta jooksul rohkem koorikloomade söömise tõttu tekkinud haigusjuhte kui eelneva kahe kümnendi jooksul kokku. Põhjus – merevesi on muutunud soojemaks, andes alust bakterite vohamisele – need satuvad austritest lõpuks inimorganismi.

Eelnevalt lahti lõigatud või pestud puu- ja köögiviljad

Neid väldib Marler enese sõnul nagu katku. Eelnevalt pestud ja lahti lõigatud viljad võivad olla mugavad tarbida, aga see tähendab ühtlasi rohkem riknemist ja suurel hulgal baktereid, mis võivad põhjustada terviseprobleeme. Kui testiti 208 pakendatud salatit, selgus, et kolmandikus oli ebasoovitavalt kõrges koguses baktereid, mis tavaliselt põhjustavad toidumürgitust.

Toored idud

Idudest põhjustatud toidumürgitused on üsna levinud – peamisteks pahategijateks salmonella ja kolibakter.

Toores liha

Ekspertide hinnangul tuleb liha küpsetada vähemalt 160 kraadi juures, et hävitada kolija salmonellabakterid.

Toored munad

Marleri sõnul on võimalus saada toidumürgitus toorestest munadest väiksem kui 20 aasta eest, aga tema ei kavatse võtta sellega mingit riski.

Pastöriseerimata piim ja mahl

Toortoidu trendid julgustavad inimesi tarbima töötlemata mahla ja piima, lisades, et pastöriseerimine ehk kuumtöötlemine vähendab toiteväärtust.

Marler väidab, et pastöriseerimine pole kuidagi ohtlik, aga toored joogid võivad seda olla, sisaldades võimalikke ohtlikke baktereid, viiruseid ja parasiite.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles