Idamaiste teraapiatega terviklikkuse poole

Copy
Jaapani terapeut-massöör (Confido tervisekeskus)
Jaapani terapeut-massöör (Confido tervisekeskus) Foto: Merike Villard

Nii nagu looduses on kõik üks tervik, lähenevad idamaised teraapiad inimesele kui tervikule. Et saavutada meele ja keha koostöö ning tasakaal, keskendutakse sisemise energia suunamisele. Teraapiaga korrigeeritakse lisaks füüsilisele kehale ka energeetilist süsteemi.

«Stressist tulenevad haigused ei pruugi kehas kohe füüsiliseks haiguseks muutuda,» teab Confido keskuse jaapani terapeut-massöör Merike Villard. «Samas võib inimene tunnetada, kui keha ei tööta enam nii tõhusalt ja efektiivselt. Ravimitega saame leevendada sümptomeid, aga idamaised teraapiad aitavad eemaldada energiablokeeringud, hoides eluenergia liikumas ja toetades keha isetervendamise võimet. Idamaiste teraapiate meetoditeks on taimeravi, akupunktuur, toitumisteraapia, keha ja meele harjutused (jooga, shiki, shindo, tai chi jne) ning massaaž.»

Jaapani teraapiad lõõgastavad keha ja ennetavad haigusi

«Sageli ei ole valutav koht kehas valu tegelikuks põhjuseks ja algallikaks,» jätkab Confido keskuse Yumeiho® terapeut Janika Vaikjärv. «Meil puudub igapäevane distsipliin oma igapäevaste tegevuste osas ja tahtejõud seda muuta. Mis on inimese esimene tegevus hommikul ärgates? Paljud meist ise end veidi masseerivad või võimlevad? Kas külma vee all veidi end karastada on hommikune rituaal? Mis on esimene toit; mis kell ja mida me sööme? Kas me joome hommikul klaasi toasooja vett? Küsisin kord koolitusel osalejatelt, mis on teie esimene tegevus pärast ärkamist? 75% vastas, et vaatab e-maile või telefoni…»

Merike Villardi sõnul toob igapäevaelu vaimne ja füüsiline stress kaasa nii keha kui meele jäikuse, mille tagajärjel moondub inimese kehas nii energeetiline kui ka füüsiline tasakaal. Tekivad meeleoluhäired ja ebamugavustunded või vaevused kehas. Stress sihib sageli südant ja veresoonkonda, immuun- ja närvisüsteemi. «Stressist tingitud haigused nagu ärritunud soole sündroom, lööve nahal, astma, selja- ja peavalud on vaid mõned paljudest seisunditest, millega keha annab märku vajadusest ümberhäälestumiseks.»

Vajades tuge tervenemisel saavutab inimene idamaiste teraapiate toel parema tasakaalu nii vaimselt kui füüsiliselt. Samas aitavad need meetodid haigusi ennetada, sest idamaine lähenemine tervisele on oma olemuselt ennetuslik. Hommikumaa inimestele on erinevad idamaised teraapiameetodid olnud tervise nurgakiviks juba üle 2000 aasta. Idamaised teraapiad lõõgastavad, tekitades füüsilise, mentaalse ja emotsionaalse heaolu. «Seetõttu on jaapani teraapiaid (Shiki ja Shindo) teretulnud kogema needki, kel otseseid vaevusi ja kaebusi ei ole,» märgib Villard. «Idamaised teraapiad aitavad ennetada stressi, väsimust ja haigusi, on looduslikud ja ilma kõrvaltoimeteta, lähtuvad keha ja meele tasakaalust ning ravivad erinevaid tervisehäireid vaimsest kuni füüsiliseni, kuna tegelevad keha üldise seisundiga. Seeläbi jääb väiksemaks ka tõenäosus, et inimene haigestub külmetushaigustesse või viirushaigustesse. Idamaiste teraapiatega saab kaotada või leevendada valu, taastada lihaste ja liigeste funktsioneerimist jne. Näiteks regulaarsed venitusharjutused ja massaaž toetavad qi-energia ja vereringlust, mis aitavad keha ja vaimu stressiolukorrast välja tuua.»

Jaapani vanadel traditsioonidel põhinev Shindo

Shindo looja, jaapanlanna Kazuko Kuratomi avastas 1980ndatel, et Jaapani vanadel traditsioonidel põhinevates tervendustehnikates on palju puudutust ja iidsete aegade kunsti imiteerimist. «Meridiaane venitavad harjutused, kus keha on väändes, väljendabki lõpmatut Jomoni keerutatud nöörist tekkivat mustrijälge, mis ühendab sisemuse ja välise ühtseks tervikuks,» räägib Merike Villard. «Shindo sisaldab massaaži-, venitus- ja lõõgastusharjutusi, mida toetab teadlik hingamine. Teraapia käigus mõjutatakse inimese keha läbivat 12 energiameridiaani, mis on seotud erinevate organitega.»

Shindo massaažiga aidatakse liikuma meridiaanide energia, et siseorganeid mõjutades toetada kogu keha heaolu. Massaaž on rütmiline ja baseerub haiku rütmil 5–7–5, millega luuakse kehas harmooniline sünkroonsus. Nimetatud rütm iseloomustab ka üldisemalt Jaapani kultuuri esteetilist olemust: vaadet loodusele, filosoofiale, mõtteviisile ja tunnetele. Massaaživõtetes kasutatakse sõrmi, käsi ja jalgu. Vastunäidustusi ei ole, teraapia sobib ka beebiootajatele. Shindo venitusteraapias tehakse koostöös terapeudiga lihtsaid ja tõhusaid venitusharjutusi, mis aitavad lõdvestuda ning tasakaalustada keha ja vaimu sinna kogunenud füüsilisest ning vaimsest pingest. Terapeut aitab läbi toetava puudutuse muuta harjutuste mõju tõhusamaks.

«Puudutuse kasutamine tervenemismeetodina on pärit juba iidsest tavadest ja traditsioonidest,» lisab Villard. «Nii ida kui lääne tsivilisatsioonid on leidnud, et puudutus ja massaaž võivad valu leevendada ning haigusi ennetada ja ravida. Puudutus on massaaži olulisemaid komponente, mida peetakse nii kunstiks kui ka teaduseks. Massaaž on üks vanim ja lihtsam tervenduse meetod. Samas on puudutuse kõrval väga olulisel kohal terapeudi suhtumine (energeetiline puudutus) ja sõnaenergia. Jaapani vanasõnagi ütleb, et lahke sõna võib soojendada kõik kolm talvekuud.»

Shiki teraapia – neli aastaaega

Shiki tähendab jaapani keeles nelja aastaaega, mis omakorda tähendab nelja erinevat qi-energiat (jaapani keeles ki-energia). Shiki meetodi looja on jaapanlane Tadao Kawahara, kes võitluskunstide aastatepikkuse praktiseerimise ja karatetreenerina tegutsemise käigus märkas, et osad õpilased saavutasid tulemusi kiiremini kui teised, ühtedel tekkisid vigastused kergemini kui teistel. Oma kogemustele ja idamaistele tervenduspraktikatele tuginedes, inimesi ravides ja nende ravikulgu jälgides arendas Kawahara aastakümnetega välja shiki meetodi.

«Ühest küljest oleme inimestena väga sarnased, samas väga unikaalsed nii füüsiliselt kui energeetiliselt,» jätkab Merike Villard. «Sestap lähtub shiki meetod keha tasakaalustamisel ning tervendamisel inimese individuaalsusest ja konkreetsest energiatüübist. Shiki ravimeetod sisaldab endas nelja erinevat raviviisi. See tähendab nelja erinevat oskust, mille läbi saame kliendi probleemidele spetsiifilisemalt läheneda.» Meetodi üheks osaks on ka lihtsad eneseabi harjutused. Jäiga ja kange kaela, õlgade, selja, põlveprobleemide ja muude vaevuste puhul saab tulemusi näha juba kuue tervendusseansi järel. «Et seda seisundit hoida, peaks klient ka ise harjutuste tegemisel järjepidev olema,» paneb Villard südamele. «Keerulisemate tervisehäirete nagu näiteks fibromüalgia puhul võtab teraapiaprotsess pikemalt aega – viis või kuus kuud. Raskemate haiguste puhul nagu Parkinsoni tõbi, insuldijärgne seisund, vähk jmt, aitab Shiki haigusnähte leevendada ja haigust kontrolli all hoida.» Shikil vastunäidustusi ei ole, teraapia sobib ka beebiootajatele.

Shiki eesmärk on aidata ja toetada inimesi, tasakaalustades nende kesktelge, et end võiks tunda paremini nii füüsiliselt kui vaimselt. Shiki teraapia sisaldab nii keha tasakaalustavaid harjutusi kui massaaživõtteid, milles kasutatakse sõrmi ja käsi.

Yumeiho terapeut (3dan), massöör (Confido tervisekeskus)
Yumeiho terapeut (3dan), massöör (Confido tervisekeskus) Foto: Janika Vaikjärv

Yumeiho® leevendab valusid ja parandab rühihäireid

Yumeiho® teraapia peamine eesmärk on tasakaalustada vaagnaluude asendit ja sättida lülisammas õigesti paika, et kõrvaldada seeläbi haigusseisundi põhjus ja aidata kaasa organismi iseeneslikule tervenemisele. «Peavalud, lihaspinged, liigese- ja seljavalud on mõned näited vaevustest, mida Yumeiho® leevendab,» nimetab Janika Vaikjärv. «Seda kasutatakse ka edukalt skolioosi arengu pidurdamiseks ja vaevuste leevendamiseks. Abi saab erineva pikkusega alajäsemete, valuliku menstruatsioon ning luu- ja lihaskonna asümmeetria puhul.»

Olenevalt haigusseisundist koosneb Yumeiho® mitmest protseduurist. «Üks protseduur kestab 45 –55 minutit ja selle aja jooksul kasutab terapeut pea sadat eri võtet, olenevalt kliendi tervislikust olukorrast,» räägib terapeut. «Nende hulka kuuluvad ennekõike punktteraapia võtted, tugev  lihaskoe masseerimine ning SaiTei võtted. Viimane tähendab liigeste liigutamist loomulikul ja valutul viisil.»

Üks kord Yumeiho® teraapiat võib Vaikjärve sõnul anda küll hetkeks valule leevendust, kuid tavaliselt tuleb pärast esimest teraapiat koostöös kliendiga määrata ka teraapiakordade arv. «Väga palju sõltub tervenemine ka sellest, kui palju inimene ise endaga tegeleb ja millist elustiili viljeleb. Et idamaise teraapia läbi sündinud efekti hoida ning edasisi vaevusi ennetada tuleb elamd tasakaalustatud elu. Terves kehas peab olema ka terve vaim!»

Idamaade iidsetel tarkustel ja ravimeetoditel baseeruvad massaažid ja teraapiad aitavad kehal ning vaimul vabaneda pingetest või valust, taastada ja tugevdada organeid, tõsta immuunsust, kiirendada keha ainevahetust ja panna energiad liikuma.

Copy
Tagasi üles