Isegi pisut parem võhm ennetab südamehaiguste riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regulaarne treening, mis on piisavalt koormav, et paneb hingeldama, kasvatab südame ja kopsude jõudlust.
Regulaarne treening, mis on piisavalt koormav, et paneb hingeldama, kasvatab südame ja kopsude jõudlust. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap

Ka väike muutus südame ja kopsude tervises võib vähendada südameinfarkti riski, leidis uus uuring.

Hiljuti ajakirjas European Heart Journal avaldatud pikaajaline Norra uuring leidis, et mida suurem on inimese füüsiline aktiivsus, seda väiksem on tema risk haigestuda südameinfarkti ja angiini, vahendab NewsMax Health

Norra Teadus- ja Tehnoloogiaülikooli uurijad mõõtsid 4500 Norra mehe ja naise kardiorespiratoorset tervist aastatel 2006–2008. Ühelgi neist polnud südamehaigust, kõrget vererõhku või vähki ning enamik arvati olevat järgneva kümne aasta jooksul madala haigusriskiga. 2017. aastaks oli 147 osalejat haigestunud südameinfarkti või angiini, mida seostatakse südamearterite kitsenemise või ummistusega. Lähem uurimine näitas, et südameinfarkti ja angiini risk vähenes, kui osalejate füüsiline aktiivsus kasvas.

Uuringus kasutati füüsilise vormi kalkulaatorit, mis mõõdab keha võimet treeningu ajal hapnikku edasi kanda ja kasutada. Leiti, et iga 3,5 füüsilise vormi punktiga, vähenes risk südamehaiguste ja angiini tekkeks 15 protsenti. Tulemused viitavad sellele, et isegi väike muutus südame- ja veresoonkonna vormis võib südame tervisele kasulik olla. Uuringu autor Jon Magne Letnes lisas, et mõni kuud regulaarset treeningut, mis võtab vähemalt hingeldama, on toimiv meetod südamehaiguste ennetamiseks.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles