Autoroolil elutseb rohkem baktereid kui prill-laual

PM Tervis
Copy
Naine sööb autos.
Naine sööb autos. Foto: Martin Novak / PantherMedia / Scanpix

Autoroolilt võib leida ligi neli korda rohkem mikroorganisme kui avaliku tualeti prill-laualt. Tundub vastik? Siis tuleb autosalongi sagedamini koristada.

Uuringu kohaselt leidub autoroolil keskmiselt 629 bakterikolooniaid moodustavat ühikut (CFU, ingl k colony forming unit) ruutsentimeetri kohta, edastab Independent. Olukord pole märksa parem ka auto topsihoidjas ega turvavööl, kust leiti vastavalt 506 ja 403 CFUd. Võrdluseks on uuringutes leitud, et nutitelefoni ekraanil on keskmiselt 100, avaliku tualeti prill-laual 170 ja liftinupul 300 CFUd ruutsentimeetri kohta.

Üheks probleemiks, miks on autod nõnda räpased, on ilmselt autos söömine. Autos söömist tunnistas iga viies küsitlusele vastanu. Tihti tullakse autosse ka pesemata kätega, aevastatakse ning vaid 32 protsenti vastanuist kinnitas, et puhastab autosalongi regulaarselt. Enim leidus autosalongis stafülokokke ning Propionibacteriumi baktereid, mis võivad põhjustada toidumürgitust ning muid infektsioone.

Samas, isegi kui autosalongi aeg-ajalt koristad, leidub hulgaliselt baktereid ka asjadel, mida autoomanikud sageli puutuvad. Näiteks käigukangil peitub kuni kaks miljonit CFUd, ent liigselt muretseda seepärast ei tasu, sest ükski neist pole inimese tervisele ohtlik.

Uuringu ja küsitluse tuhande inimese seas viis läbi autorendifirma CarRentals, kes selgitas muuhulgas välja, et sõidujagamisteenuse osutajate autodes on keskmiselt kolm korda rohkem bakterikolooniaid kui rendiautodes. Ennekõike võiks aga kinni pidada omaenda auto hügieenist – vältida autos söömist, regulaarselt salongi puhastada ning vajadusel kanda kaasas desinfitseerivaid salvrätikuid, mida kasutada õuest tulles enne rooli taha istumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles