Kosmosekapslis terveks: opereerimatu ajuvähiga 15-aastane saab uudset prootonkiirte ravi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähirakke hävitavaid prootonkiiri genereeriv masin täidab terve suure ruumi.
Vähirakke hävitavaid prootonkiiri genereeriv masin täidab terve suure ruumi. Foto: Kuvatõmmis videost

Mason Kettley`i jaoks, kel diagnoositi opereerimatu aju vähkkasvaja, näeb teda tervendama hakkav massiivne masin välja nagu kosmoselaev. Noormees on üks esimestest Inglismaal, keda ravitakse selle prootonkiiri «tulistava» tehnoloogia tippsaavutusega.

15-aastase Masoni jaoks pole lootus kustunud ja ravi eel mõlgutab ta juba mõtteid karjäärist meditsiinis, et aidata sarnases olukorras olijaid, vahendab Health24.

Prootonkiirte teraapia on üks kiiritusravi vorme, kirjutab NHS. Tavapäraselt kasutab radioteraapia vähirakkude hävitamiseks ioniseerivat kiirgust ja ka kõrvaline kude võib saada kahjustatud.

Prootonkiirte teraapias kasutatakse prootonite voogu sama vähirakke hävitava efekti saavutamiseks, aga selle kiired taanduvad, kui vähirakkudele on juba surmav surakas antud. Sedasi hoitakse kahjustumast muud kudet ja välditakse paljusid kõrvaltoimeid. Prootonkiirte teraapiat kasutatakse vähkkasvajate puhul, mis asuvad kriitilises piirkonnas ja kus kõrvalise koe kahjustamine võib osutuda eluohtlikuks. 

Samuti tuleb see kõne alla väikelaste ajukasvajate korral, et kiiritusravi kasutamine ei kujutaks aju üldisele arengule ohtu.

Pole selge, kas uudne ravimeetod on vähirakkude hävitamisel sama tõhus kui traditsiooniline kiiritusravi, mistõttu seda kasutataksegi vaid äärmiselt keerukate vähidiagnooside puhul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles