Joomingud võivad muuta meie geneetilist ehitust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
People drinking beer in a traditional Bavarian beer garden
People drinking beer in a traditional Bavarian beer garden Foto: Birgit Korber / PantherMedia / Birgit Korber

Tugev alkoholi joomine võib mõjutada kahe geeni tööd ning sellega panustada sõltuvushäire tekkimisse.  

Pideval alkoholiga liialdamisel võivad olla pikaajalised tagajärjed. Nimelt leidis värske Rutgersi ülikooli uuring, et joomasööstud võivad tekitada geneetilisi muutusi, mis panevad jooja alkoholi veelgi rohkem ihkama, vahendab Fox News

Uurijad leidsid, et alkoholiga liialdajatel oli suurem võimalus, et kaks geeni ei toiminud efektiivselt: üks, mis reguleerib keha sisemist kella ja teine, mis tegeleb stressiga. Need mutatsioonid võivadki olla põhjuseks, miks kõvadel joojatel võib olla raske alkoholist keelduda. Kokkuvõttes võivad need muutused panustada alkoholisõltuvuse ja alkoholismi tekkesse. 

Uuringu autori Dipak K. Sarkari sõnul võib see seletada, miks alkoholism nii tugevat sõltuvust põhjustab. Teadlased loodavad, et nende kahe bioloogilise markeri leidmine võib avada uusi võimalusi alkoholisõltuvuse ravimiseks ning nende sõnul isegi aidata kõrge riskiga inimestel sõltuvust ennetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles