Lugeja küsib: kui kaua kaitseb kollatõve vaktsiin?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin. Foto on illustreeriv.
Vaktsiin. Foto on illustreeriv. Foto: Kirill Ryzhov / PantherMedia / Kirill Ryzhov

«Kui A-viirushepatiidi läbipõdemise järgselt kujuneb inimesel eluaegne immuunsus, siis kui kaua kestab A-hepatiidi vaktsiini kaitse,» küsib lugeja.

Maailma Tervise Organisatsiooni (WHO) andmetel kestab inaktiveeritud A-viirushepatiidi vaktsiini kaitse täiskasvanutel vähemalt 25 aastat ning lastel lastel vähemalt 14-20 aastat.

A-hepatiit on A-hepatiidi viiruse poolt põhjustatud maksapõletik ehk kollatõbi. WHO andmetel nakatub maailmas A-viirushepatiiti aastas 1,4 miljonit inimest, kõige enam puuduliku hügieeniga arengumaades.

Arenenud maadesse tuuakse A-viirushepatiit sisse peamiselt reisijate poolt. Seoses narkomaania ulatusliku levikuga, nakatuvad A-viirushepatiiti üha sagedamini süstivad narkomaanid. A-viirushepatiiti haigestumine Eestis on olnud madal ning enamik haigusjuhtudest on sisse toodud reisijate poolt.

A-viirushepatiidi haigusnähud: 

A-viirushepatiit ehk kollatõbi kulgeb alla kuue aasta vanustel lastel 70 protsendi sagedusega haigusnähtudeta vormis. Noorukitel ja täiskasvanutel kulgeb haigus rohkem kui 70 protsendil juhtudest haigusnähtudega vormis.

Äge A-viirushepatiit ei lähe üle kroonilisse haigusvormi. Kollasuse-eelne faas kestab keskmiselt 5-7 päeva ja lõpeb kollasuse tekkega. Haigel esineb palavik, nõrkus, isutus, lihas- ja liigesvalu, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu.

Kollatõvele viitab tume, kollakas-pruun uriin. Paari päeva pärast muutuvad haige nahk, limakestad ja silmavalged kollaseks.

Haige on nakatamisohtlik 2–3 nädalat enne esimeste haigusnähtude teket ning haiguse esimesel-teisel nädalal.

Õigeaegselt ravitud haige paraneb paari kuuga ilma tüsistusteta. 10-15 protsendil haigetest võivad haigusnähud püsida või taas tekkida kuue kuu jooksul.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles