Mees sai ülikange kanepikommi söömisest infarkti

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühes kommis oli 12 korda rohkem narkootilist mõju tekitavat ainet THC-d kui ühes kanepisuitsus.
Ühes kommis oli 12 korda rohkem narkootilist mõju tekitavat ainet THC-d kui ühes kanepisuitsus. Foto: Andreas Berheide / PantherMedia / Andreas Berheide

70-aastane südamehaige kanadalane oleks peaaegu surnud, kui sai kanepiga pulgakommi söömisest infarkti.

Arstide sõnul oli kommis 12 korda nii palju aktiivset koostisosa THC-d, kui leidub ühes kanepisuitsus. Eakas patsient koges hirmutavaid hallutsinatsioone, mis viisid ta vererõhu ja stressihormooni taseme lakke. Need tegurid tekitasid mehel müokardi isheemia ehk valuliku südameinfarkti, verevoolu vähenemisest südamesse, vahendab portaal Mirror Kanada kardioloogiaajakirjas avaldatud patsiendijuhtumit. 

Patsiendil oli juba diagnoositud arterite lupjumine ja südamereuma ning mees sõi tugevatoimelist maiust, et vähendada valu rinnus. Umbes pool tundi peale kommi söömist koges ta õudseid hallutsinatsioone, otsekui hakkaks surema ja helistas pereliikmele. Mehel tekkis rusuv rinnavalu pärast enamiku kommi söömist. Terve pulgakomm sisaldas 90 milligrammi THC-d ning mees tarbis sellest umbes 70 milligrammi. Kogus oli palju suurem, kui tavaliselt leidub ühes kanepisuitsus. Ühes suitsus on keskmiselt seitse milligrammi, sünteetilises iiveldusevastases ja isu stimuleerivas THC-d sisaldavas ravimis aga umbes 2,5 grammi ühendit. Südameinfarkti põhjustas tõenäoliselt suurest THC kogusest tulnud ootamatu pinge kehale, mis viis ärevuse ja hirmutavate hallutsinatsioonideni.

Kanada Dalhousie Ülikooli kardioloog Alexandra Saunders sõnas artiklis, et marihuaana võib olla mõnele patsiendile kasulik vahend valu ja iivelduse leevendamiseks. Kuid nagu iga ravimiga, kaasnevad ka sellega kõrvalmõjud ja riskid. «Sel juhul põhjustas vale doos ja suukaudne marihuaana manustamine vanemal südamehaigusega patsiendil seisundi, mis viis südameinfarktini ja hilisema südamefunktsiooni vähenemiseni,» kirjutas Saunders.

Kanadas legaliseeriti mullu oktoobris meelelahutuslik marihuaana tarbimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles