Üks taimne piim on toitainete poolest teistest peajagu üle

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojapiim leiti olevat lehmapiimale kõige sarnasema toitainete profiiliga.
Sojapiim leiti olevat lehmapiimale kõige sarnasema toitainete profiiliga. Foto: Charlotte Lake / PantherMedia / Charlotte Lake

Lehmapiim on oluline vitamiinide, mineraalide ja kaltsiumi allikas. Populaarsed taimsed piimad ei ole oma toitainesisalduse poolest kõik sellele võrdväärsed. 

Lehmapiim sisaldab valku, A-vitamiini, B12-vitamiini, tsinki, magneesiumit ja B2-vitamiini. Taimsete alternatiivide vahel valides tuleks jälgida pakenditel olevad informatsiooni valgusisalduse, lisatud suhkrute, vitamiinide ja mineraalide kohta, vahendab ABC

2018. aastal ajakirjas Journal of Food Science and Technology avaldatud uuring võrdles lehmapiima ja erinevaid taimseid piima alternatiive, mis olid tehtud kas mandlitest, sojast, riisist või kookospähklist. Toitainete poolest oli lehmapiimale kõige lähemal sojapiim. Sojapiimas on rohkem valku kui teistes piima alternatiivides, samuti sisaldab see kiudaineid ja on kasulike rasvade allikas. Jook on tehtud jahvatatud sojaubadest või sojavalgupulbrist ja veest ning sellele on vahel lisatud taimeõli ja suhkrut, et imiteerida lehmapiima konsistentsi ja maitset. 

Kuigi sojapiim on hea toitainete profiiliga, tasub alati vaadata, kas toodet on rikastatud mineraalainete ja vitamiinidega ning eelistada magustamata varianti. Paljudele sojajookidele on lisatud suhkrut, et imiteerida piima loomulikku magusust.

Paljukardetud hormoonid sojas

Sojatoodete ümber on kasvanud palju segadust seoses nendes sisalduvate hormoonidega. Sojapiimas ongi suures koguses fütoöstrogeene ehk taimekemikaale, mis imiteerivad keha loomulikku östrogeeni, kuid teevad seda palju nõrgemas ulatuses. Vaatamata hirmudele, et fütoöstrogeenid suurendavad rinnavähi ja kilpnäärmehaiguse riski, on kliinilised katsed näidanud, et neil ei ole kahjulikku mõju.

Vastupidiselt on teadusuuringud näidanud, et fütoöstrogeenidel on kaitsev mõju mõnda tüüpi vähkkasvajate eest. Näiteks teatakse, et Jaapanis, kus tarbitakse palju sojatoite, on madalam rinnavähki haigestumus. Samal ajal on Austraalia vähinõukogu soovitanud rinnavähki põdevatel või varem põdenud naistel suures koguses fütoöstrogeene sisaldavaid sojatooteid mitte tarbida.

Pähklipiimad koosnevad peamiselt veest

Teised populaarsed piimaasendajad, mandli- või kookospiim, sisaldavad harva kuigi palju toitaineid ning koosnevad peamiselt veest. Pähklipiim, näiteks mandlitest või India pähklitest tehtud jook koosneb jahvatatud pähklitest ja veest ning enamasti ka magustajatest ja soolast ning sisaldab vähe kaloreid. Riisipiim on tehtud jahvatatud riisist ja veest ning on kalorsuse poolest võrreldav lehmapiimaga. Seal sisaldub vähe valku ja palju looduslikke suhkruid. Kookospiimas on enamasti vähe süsivesikuid ja valku ning palju küllastunud rasvhappeid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles