Enneta diabeeti! Kõrgenenud veresuhkur läheb nii veresoonte, närvide kui organite kallale

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kõrge veresuhkru tase soodustab haigestumist II tüübi diabeeti. Veresuhkru kõrgenenud tasemega võime aga elada mõnda aega, enne kui organism sellest märku hakkab andma. Seepärast on oluline veresuhkru taset aeg-ajalt kontrollida, rõhutas Apotheka proviisor Janika Tähnas.

Glükoos ehk veresuhkur on keha peamine energiaallikas, mis imendub verre süsivesikute lagundamisel seedetraktis. Seepärast tõuseb pärast sööki ka veresuhkru tase, mille reguleerimisel on oluline osa hormoonidel, sealhulgas insuliinil. Kui viimase tootmine on häiritud, ei omasta keha piisavalt energiat, sest insuliini on tarvis, et glükoos saaks rakku siseneda ning organid ja koed seeläbi energiavarusid täiendada. Terve inimese veresuhkru tase langeb normaalsele tasemele (3,5–6,0 mmol/l) 3–4 tunni möödudes pärast sööki.

Kõrgenenud veresuhkru tasemega võivad tekkida tõsised haigused, näiteks II tüübi diabeet, mille korral on nii insuliini eritumine kui kudede reaktsioon sellele häiritud. Kui I tüübi diabeet on harilikult lapse- või noorukieas tekkiv päriliku eelsoodumusega haigus, siis II tüübi korral mängivad olulist rolli elustiil, vanus ning füüsiline aktiivsus.

Tähnase sõnul eelneb II tüübi diabeedile peaaegu alati eeldiabeet, mil veresuhkru tase pole veel nii kõrge, et diagnoosida diabeeti. Eeldiabeedi puhul jääb tühja kõhu veresuhkru tase vahemikku 6,1-6,9 mmol/l. Sümptomeid seal otseselt pole, kuid kõrgenenud veresuhkur on hakanud tasapisi kahjustama organeid (südant, neerusid).

Kõrgenenud veresuhkur võib tekitada muutusi eelkõige veresoontes ning seejärel närvides – veresoonte lupjumise tõttu verevarustus halveneb ning väheneb närvide tundlikkus, mida nimetatakse neuropaatiaks. Diabeetilist neuropaatiat esineb kuni pooltel diabeetikutest ning seetõttu on väga oluline hoolitseda jalgade seisukorra eest, et ei tekiks jalahaavandeid, mis paranevad väga halvasti.

Veresuhkru taseme tõusuga ei osata seostada ka hägustuvat nägemist, mis on tingitud silmakihtide tursest. Pärast veresuhkru normaliseerumist veres võib minna vähemalt paar kuud enne, kui senine nägemisteravus taastub. Selliste tüsistuste ennetamiseks on vaja veresuhkru väärtust regulaarselt kontrollida. Halvemal juhul kahjustuvad pika aja jooksul ka silmanärvid ning tagajärjeks on pöördumatu nägemislangus.

Kuidas veresuhkru taset määratakse?

Mõõtmiseks kasutatakse glükomeetrit, mis määrab suhkrutaseme kapillaarverest (sõrmeotsast), laboritingimustes määratakse veresuhkrut aga venoossest täisverest. Apteegis mõõtmisel kasutatakse kontrollitud ja kalibreeritud aparaati, millesse asetatakse kapillaarveretilgaga testriba. Tavaliselt võetakse verd kolmandalt või neljandalt sõrmelt. Tervetel inimestel ei ole veresuhkur tühja kõhuga kõrgem kui 6 mmol/l ja kaks tundi pärast sööki ei ole veresuhkur kõrgem kui 7,8 mmol/l.

Tähnas paneb südamele, et veresuhkru tasakaalus hoidmisel on oluline roll elustiilil. Peaksime jälgima kehakaalu ning toitumist, saama piisavalt füüsilist koormust ning püüdma leevendada igapäevast stressi. Samuti ei tee veresuhkrule head liialdamine nii rasvase kui magusaga ning ülemäärane alkoholitarbimine.

Veresuhkru taset saab veebruaris määrata tasuta üle Eesti 20 Apotheka apteegis. Selleks tuleb aeg broneerida Apotheka koduleheküljel. Registreeruda saab ka apteegis kohapeal või helistades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles