Vähile rinna kaotanud Shannen Doherty: armid on mul nagu Frankensteinil

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shannen Doherty võitlus vähiga algas 2015. aastal. Ta on õppinud pärast rinna kaotamist hindama elus uusi väärtusi ja peab seksikaks nüüd hoopis jõudu.
Shannen Doherty võitlus vähiga algas 2015. aastal. Ta on õppinud pärast rinna kaotamist hindama elus uusi väärtusi ja peab seksikaks nüüd hoopis jõudu. Foto: Kuvatõmmis videost

 «Minu jaoks on kõige raskem harjuda armidega. Iga kord, kui tulen välja duši alt, vaatan end, ja see on nagu: «Issand jumal, olen Frankenstein.»» Shannen Doherty, kes tõusis püünele menusarjas «Beverly Hills, 90210», õpib pärast rinnavähki ja rinna eemaldamist elama uutmoodi ja teistsuguses kehas.  

Kui Shannenile (47) tehti keemiaravi, olid arstid mures, et ta organid võivad üles öelda, sest tal ei püsinud mitte midagi sees, räägib näitleja ajakirjale Health. Naine ei suutnud isegi pead tõsta ega lutsida jääkuubikut. Jõuetul Shannenil oli tunne, et nüüd on kõik. Abikaasa Kurt nuttis ta kõrval ja anus, et naine teda ei jätaks. «Vaatasin teda ja mõtlesin, et ma ei saa talle seda teha. Niisiis kaevusin sügavamale, koondasin kõik jõuvarud ja läksin edasi,» meenutab ta üht murdehetke vähiravis.

Kuna vähk oli levinud lümfisõlmedesse, pidid tohtrid eemaldama lisaks rinnale ka omajagu kudet kaenla alt. «Tundsin peaaegu oma rinnakorvi ja see häiris mind väga.» Ta valis pärast ränga ravi lõppu uudse taastava operatsiooni, kus kasutatakse rinna üles ehitamisel implantaadi asemel oma sidekudet ja nahka. Põhjuseks oli, et silikoonist rinnaproteesi peaks kunagi välja vahetama ja ta ei taha noa alla minna rohkem kui vaja. Uudne taastav operatsioon oli küll keerukam ja Shannen tõdeb, et nahk tõmmatakse nii pingule, et on tunne, nagu see võiks iga hetk rebeneda.

Rinnavähi eemal hoidmiseks kasutatavad hormoonid tõid kohe menopausi. Ainevahetus aeglustus ja ta võttis kaalus kõvasti juurde. Shannen ütleb, et keemiaravi mõjus naha elastsusele, nii et märgata oli ka kiiret vananemist. 

Shannen on aga kõigele vaatamata õnnelik. «Mulle meeldib, et mu keha on tugev ja sel on võime võidelda vähiga.» Ta üritab oma tänutunnet keha ees näidata, käies toimumisterapeudi juures ja harrastades pea iga päev jõutreeningut ja poksi.

«Kõige olulisem - muutunud on mu arusaam sellest, mis on seksikas,» tõdeb Shannen. «Minu jaoks tähendab nüüd seksikus jõudu. Seksikus on ka haavatavus, kaastunne ja väärikus. Miks peaksin nii palju hoolima välisest kestast?» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles