Perearst Karmen Joller: vaktsiinivastasuse tõttu on meil suured haiguspuhangud ukse ees (3)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid.
Leetrid. Foto: Wikimedia Commons

Nüüd, kui juba unustatud haigused suurte puhangutena üle maailma levivad, on hakatud viimaks mõistma vaktsiinivastaste vandenõuteooriate ohtlikkust, kirjutab Karmen Joller sotsiaalmeedias.

«Järjest enam on rahvusvahelises meedias ärevaid artikleid vaktsiinvälditava haigestumuse tõusust ja sotsiaalmeedias jagatakse ahastavate lapsevanemate kurbi postitusi üliraskes seisundis või surnud lastest. Vähe on mõeldud aga sellele, et vaktsiinivastaseid kasutatakse ka riikide siseturvalisuse nõrgestamiseks ja poliitika mõjutamiseks. Näiteks on leitud, et väga suur hulk vaktsiinivastaseid postitusi pärinevad Venemaalt n-ö trollivabrikutest. Hetkel USAs levivaid jõulisi vaktsiinivastaseid liikumisi peetakse just sellise trollimise tulemuseks,» kirjutab Joller. Sellega tekitatakse vastasseis eri arvamusgruppide vahel, ühiskond lõhestatakse ja tekitatakse segadust.

Perearst Karmen Joller.
Perearst Karmen Joller. Foto: EERO VABAMÄGI / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Perearsti sõnul mõjutas vaktsineerimisvastane liikumine oluliselt poliitilist tasakaalu näiteks Itaalias. Tulemuseks olid suured muudatused riiklikus vaktsineerimisstrateegias, mida saadavad mitme ministri loosungid vaktsiinide mittevajalikkuse, lausa ohtlikkuse kohta. Seejuures on just Itaalias ühed Euroopa suurimad leetripuhangud Ukraina ja Rumeenia kõrval.

«Arvestades seda, kui paljud eestlased Itaalias käivad, ja meiegi üha langevat immuniseerituse taset, on meil suuremad haiguspuhangud ukse ees. Inimestele tähendavad need kannatusi, riigile suuri kulutusi. Ebateaduste propageerijad aga kandideerivad riigikokku, ka erakondade ridades,» tõdes Joller.

Perearst märkis, et seetõttu pole vaktsineerimisvastase liikumise näol tegemist enam pelgalt tervisepoliitilise, vaid lausa julgeoleku küsimusega. WHO hinnangul on vaktsineerimisvastane liikumine üks kümnest suurimast ohust maailmale. Joller avaldas aga heameelt, et sotsiaalmeediaettevõtted on ohtu mõistnud ja otsustanud vaktsineerimisvastase info levikut piirama hakata.

«Eesti erakonnad peavad tõsiselt suhtuma kandidaatidesse, kes ebateadust propageerivad. Inimesel võib alati olla oma arvamus, kuid ebateadusele ei tohi võimu anda - ebateadus pole nii ohutu kui esmapilgul paistab. Eesti võiks mõelda riiklikule programmile vaktsiinivastase info ja üldse igasuguse ebateaduse leviku piiramiseks. Itaalia mõtlematu ja ebaõnnestunud vaktsineerimispoliitika on ohuks kogu Euroopale ja selles osas peaks Eesti koos teiste riikidega jõulise seisukoha võtma,» lisas perearst.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles