Need suguhaigused võib saada ka suudlemisest (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suudlemisel võib nakatunud partnerilt saada isegi süüfilise.
Suudlemisel võib nakatunud partnerilt saada isegi süüfilise. Foto: Denis Pepin / PantherMedia / Denis Pepin

Kaks peamist suguhaigust, mis levivad ka suudlemisel, on herpes ja tsütomegaloviirus. Kirglikust musitamisest võib aga saada ka süüfilise. 

Herpesviirusel on kaks levinumat vormi: I ja II tüüp, kirjutab Healthline.

Herpesviiruse I tüüp levib eeskätt suudlemise käigus, sülje kaudu, samuti viirusekandjaga söögiriistu jagades. Kõige tüüpilisemad tunnused on väikesed valged või punased villid suus või genitaalidel. Katki minnes võib sellest välja voolata vedelikku. Kui avaldunud sümptomitega inimest suudelda või katsuda, võib viirusega kergesti nakatuda. Herpes võib aga levida ka siis, kui löövet pole. Herpesviiruse I tüüp võib mõjutada aga ka suguelundeid, levides seetõttu samuti läbi oraalse, genitaalse või anaalse seksi.

Herpesviiruse II tüüp levib seksuaalses kontaktis olles, aga ka suukaudne viiruse edasi kandumine on võimalik. Selle sümptomid on peaaegu samad nagu herpesviiruse I tüübi puhul.

Nendest viirustest ei ole võimalik lõplikult vabaneda, aga sümptomid ei pruugi olla tavaliselt isegi märgatavad. Pigem löövad need välja, kui immuunsüsteem on nõrgem.

Tsütomegaloviirus

See levib sülje kaudu suudlemisel, samuti uriini, vere, sperma ja rinnapiima kaudu. Tsütomegaloviirust loetakse suguhaiguseks, sest see levib ka seksuaalse kontakti teel. Sümptomiteks on väsimus, valus kurk, palavik, valud kehas. Viirusest ei saa vabaneda, aga sümptomid löövad välja eelkõige siis, kui immuunsüsteem on kompromiteeritud.

Süüfilis

See on bakteriaalne infektsioon, mis tavaliselt ei levi suudlemise teel. Küll aga võivad süüfilise tõttu tekkida suhu paised, kust kanduvad bakterid ka teisele inimesele. Kirglikud suudlused, mil keeledki ristuvad, tõstavad haigestumise riski, kuna siis on suurem tõenäosus bakteritest kubiseva limaskestaga otseselt kokku puutuda.

Süüfilise sümptomiteks on palavik, peavalu, valus kurk, üles paistetanud lümfid, juuste välja langemine, valutavad lihased, ekstreemne väsimus, kehale tekkivad ebatavalised punnid ja tüükad, nägemise halvenemine, südameprobleemid, mälu halvenemine, ajukahjustus.

Varane süüfilise ravi osutub tavaliselt edukaks.

Kui arvad, et sul on suguhaigus, pöördu kohe arsti poole – nii väldid kõige suurema tõenäosusega tüsistusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles