Teeme selgeks: milline tee aitab külmetust kiiremini eemale peletada?

PM Tervis
Copy
Taimeteed ei sisalda kofeiini, nii et nende tarbimine ei kiirenda väga tarviliku vee välja viimist organismist.
Taimeteed ei sisalda kofeiini, nii et nende tarbimine ei kiirenda väga tarviliku vee välja viimist organismist. Foto: Alla Rudenko / PantherMedia / Alla Rudenko

Kui haigus on naha vahele pugenud, on oluline hoiduda kohvist, mis kiirendab kehast vedeliku väljutamist. Mõistlik ihukosutus on tass teed, mis pakub leevendust ka kurguvalu ja kinnise nina vastu.

Teadusuuringute käigus pole leitud veel teesorti, mis viirustest põhjustatud külmetushaigused nagu peoga pühiks. Paljud teedes sisalduvad ained leevendavad aga hingamisteede nakkuste korral sümptomeid, kirjutab Healthline.

Sidrunitee

Sidrunitee või värske sidrunimahla pigistamine taimetee sisse on haigushooajal vana tava. Teaduslikult pole aga tõestatud, et sidrun haige kurgu terveks raviks. Sidrun sisaldab aga ohtralt C-vitamiini, mis on haigusega võitlevale kehale väga oluline.

Leedrimarjatee

Mustadel leedrimarjadel on antibakteriaalsed ja -mikroobsed omadused ning mitme uuringutulemuse kohaselt väheneb neid tarbides gripi kestus.

Roheline tee

Roheline tee sisaldab palju antioksüdante, mis aitavad keha toetada võitluses haigustekitajatega. Roheline tee aitab tugevdada immuunsüsteemi ja soodustab ka ainevahetust. See annab kehale täiendava energiasööstu ja võitlusvalmiduse, aga pole andmeid, et roheline tee lühendaks haiguste kestust.

Taimetee meega

Taimeteed ei sisalda kofeiini, nii et nende tarbimine ei kiirenda tarviliku vee väljaviimist organismist. Eriti hästi maitsevad need loodusliku magusaine ehk meega. Kummeli- ja piparmünditee on olnud ammused haigusest taastujate lemmikud. Pea silmas, et kummeliteed ei soovitata juua siis, kui oled rase.

Mesi võib aidata ülemiste hingamisteede haiguste korral maha suruda köha. Taimetees lahustunud mesi aitab kinnist röga lahtisemaks muuta, leevendada valu ja paistetust ning vaigistada köha.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2018.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles