Autismispektri häirega inimestele luuakse esimene omalaadne erihoolekandeküla

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erihoolekandeküla planeering.
Erihoolekandeküla planeering. Foto: Autismifond

Uus autismifond «Toetan erilist elu» asub tegutsema selle nimel, et autismispektri häirete olemus saaks ühiskonnas selgemaks ning et selle diagnoosiga inimesed saaksid kasvada keskkonnas, mis lubab neil end teostada, pakkudes tuge ja turvatunnet. Oma esimese projektina toetab fond erihoolekandeküla rajamist Harjumaale, mis on spetsialiseerunud autismispektri häiretega inimestele. 

«Selleks, et ühiskond saaks astuda meile sammu vastu, peame ka meie olema avatud ja enda elust rääkima,» sõnas autismifondi «Toetan erilist elu» juht Liis Ehrminger. «Autismispektri häirega inimeste arvu kasv on kiire ning puudutab täna juba rohkem kui kaht protsenti lastest. Mida varem saab pere abi, mida kvaliteetsemat tuge, seda paremini saab autismispektri häirega inimene hakkama täiskasvanuna. Kooliaja lõpuni on eriliste laste elu Eestis hästi toetatud, kuid edasi läheb keeruliseks. On neid, kes omandavad ameti ja asuvad tööle, kuid paljud vajavad tuge ka lihtsates toimingutes. Iga inimene on loodud midagi tegema, pakume siis neile võimetekohast tööd ning võimalust sotsialiseeruda, leida sõpru ja armastust.»

Ehrmingeri kinnitusel tasuks riigil ja omavalitsustel kasutada ära initsiatiivi, mida erivajadustega laste pered on valmis jagama. «Ajalooliselt on erihoolekanne olnud küla ja valla ülesanne. Paraku aga kuuleb elanike esindajatelt tihti, et kõigega ei jõua tegeleda. Erivajadustega inimeste jaoks aga aega peatada ei saa. Ei saa ka nende pereliikmetest hooldajate jaoks, kellest aastatel 2006–2016 murdus selle raske koorma all ehk tegi enesetapu 22 inimest,» tõdes ta. 

Fond kuulutas eile välja esimese autismispektri häiretega inimestele spetsialiseerunud erihoolekandeküla loomise Harku valda. Seitsmele hektarile ehitatakse sel aastal kolm peremaja, kuhu asub elama 30 inimest. Veel ehitatakse teraapiamaja, mida kõik abivajajad külastada saavad. Maja valmimisse andsid panuse Euroopa regionaalarengu fond ja sotsiaalministeerium, projekti lõpetamiseks aga palub fond lahkete annetajate abi.

2019. aasta lõpus Harku valda valmiv hoolekandeküla on eriline mitmes mõttes. Nimelt on kodanikualgatuse korras alguse saanud projekti kuni tänaseni kandnud ja suures osas rahastanud autismispektri häiretega inimeste pered. Rohkem autismispektri häiretega inimestele suunatud keskusi, mis pakuvad ööpäevaringset toetatud elamist, Eestis ei ole. Vajadus on aga suur, kuna Eestis elab umbes 4000 autisti. Autismifondi pikemaajalisem eesmärk on, et järgmise 20 aasta jooksul loodaks Eesti eri paikadesse vähemalt kümme taolist kogukonnapõhist erihoolekandeküla.

Esimese hoolekandeküla detailplaneeringu on koostanud Casa Planeeringud OÜ, arhitekt Sirje Elme.

Autismifondile saab annetuse teha:

  • Ülekande saaja: Autismifond Toetan Erilist Elu
  • SEB: EE691010220277398221
  • SWEDBANK: EE812200221071066807
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles