USAs möllab surmav «zombi-hirve» tõbi, millesse võivad liha süües nakatuda ka inimesed (8)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirve- ja põdraliha söömine võib lõppeda surmavasse haigusse nakatumisega.
Hirve- ja põdraliha söömine võib lõppeda surmavasse haigusse nakatumisega. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ameerikas manitsetakse kütte ettevaatusele ja palutakse, et nad kullipilgul jälgiksid, kas jahitaval loomal esineb alati surmaga lõppeva kurtumushaiguse (ingl. k. Chronic Wasting Disease) sümptomeid.

Sümptomite avaldudes näeb nakatunu välja nagu zombi: äärmuslik kaalukaotus, koordinatsiooni puudumine, komistamine, tohutu süljeeritus, janu ja urineerimine, longu vajunud kõrvad, agressioon, inimeste ees hirmu minetamine, kirjutab Huffingtonpost.

Tõbi levib üle Ameerika nagu kulutuli. Aju, seljaaju ja teisi kudesid hävitava kroonilise kurtumushaigusega hirvelisi on jaanuaris avastatud rohkem kui 24 osariigis. Olukorra muudab eriti keerukaks, et pärast nakatumist võib kuluda sümptomite silmnähtava avaldumiseni aastaid.

Haigus levib kehavedelikega ehk väljaheidete, sülje, vere ning uriini kaudu, nii otsese kui kaudse kokkupuute korral nakatunuga. Haigusele pole ravi ega vaktsiini.

Labritingimustes tehtud testide valguses väidavad mõned spetsialistid, et on vaid aja küsimus, mil haigus nõuab ka inimelusid.

«On tõenäoline, et lähiaastatel dokumenteeritakse saastunud liha tarbimisega seotud kurtumushaiguse nakkusjuhtum ka inimeste hulgas,» sõnas Minnesota ülikooli nakkushaiguste osakonna juht Michael Osterholm. «On võimalik, et inimohvrite hulk saab olema märkimisväärne ja nakkusjuhud pole vaid isoleeritud juhtumid.»

Laboriuuringud on näidanud, et haiguse muteerunud valk prioon on võimeline nakatama ka loomi, kes kannavad inimestega samu geene, näiteks oravahve, makaake ja hiiri.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles