Kui tõenäoline on see, et seksides jääb süda seisma? (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Südameseiskumine vahekorra ajal on hirmutav mõte – ajab ju kahtlemata see tegevus pulsi lakke. Hiljutine uuring näitab aga, et südamerikke tõenäosus on üsna väike.

Meditsiiniajakirjas Journal of the American College of Cardiology avaldati üsna veenvad tulemused seksuaalvahekorra ja meeste südameseiskumise vahel, kirjutab Men’s Health. Uuringus vaadeldi kõiki südameseiskumise juhtumeid Portlandi linnas Oregonis (USA) perioodil 2002-2015, kokku 4557 juhtumit. Seejärel selgitati välja, et neist vaid 34 juhtumit oli seotud seksuaalvahekorraga, mis toimus kuni tunni jooksul enne südameseiskumist. See moodustab vaid 0,7 protsenti kõigist südameseiskumise juhtudest. 32 juhul oli tegu mehe, kahel juhul naise südameseiskumisega. Lisaks leiti, et 94 protsendil nendest meestest oli juba varasemalt probleeme südamega.

Uuringu juhtivautor Sumeet Chugh Los Angelese Cedars-Sinai südameinstituudist märkis, et tulemused on usaldusväärsed, kuna südameseiskumise juhtumid võeti välja kogu Portlandi täiskasvanud elanikkonda arvestades – seal elab üle 480 000 inimese. Varasemad uuringud on aluseks võtnud väiksema valimi. Chugh kinnitas, et südameseiskumine seksuaalvahekorra ajal on suhteliselt haruldane nähtus, ent tingimata on sel juhul oluline, et partner oskaks selles olukorras ohjad haarata.

«Selle juhtudes ei tohiks partner kõhelda, vaid peab hakkama kohe südamemassaaži tegema, mis suurendab ellujäämisvõimalust,» rõhutas ta. Kohe tuleb kutsuda ka kiirabi. Uuringus tuvastati sedagi, et kolmandikku neist, kelle süda seiskus, hakati elustama ning nende elumus oli seetõttu ka suurem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles