Kirurg päästis eluohtlikult vigastatud ratturi elu taskunoaga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetus oleks võinud minutitega kustutada vigastatud mehe eluküünla.
Õnnetus oleks võinud minutitega kustutada vigastatud mehe eluküünla. Foto: PantherMedia/Scanpix

Liiklusõnnetuses eluohtlikult rindkere vigastanud mootorrattur on justkui õnnesärgis sündinud – esimesena jõudis sündmuskohale puhkusel ilusa ilmaga ringi sõitnud kirurg, kes parema puudumisel kasutas mehe päästmiseks taskunuga.

Kaplinna kirurg Wimpie Odendaal, tema autos olnud arstis abikaasa ja meditsiiniõest naiseõde nägid teel kannatanut, kirjutab Health24. «Õnnetus oli juhtunud ilmselgelt just loetud sekundid enne meie saabumist,» jutustab Odendaal. Ta kaasa palus õel kohe helistada kiirabisse.

«Vigastatu istus keset teed, ja naine, kes oli endast väljas, seisis oma viga saanud auto juures. Mees oli silmnähtavalt valudes – algselt ei olnud aru saada, et tal olid tõsised vigastused. Mehe seisund halvenes sekundite jooksul. Ta ei suutnud hingata, kaotas teadvuse ning ta pulss polnud tuntav,» meenutab kirurg.

Doktor Odendaal ja ta naine alustasid koheselt mehe elustamist.

«Veresooned patsiendi kaelal olid laienenud ja tema hingetoru oli paigast nihkunud. Hingetoru oli pingeseisundis, mis on eluohtlik, sest õhk jääb lõksu kopse ümbritsevate membraanide vahele. Seisund mitte ainult ei pressi kopsu kokku, muutes hingamise raskeks, vaid vähendab ka verevoolu südamesse ja kiirelt võib esineda südame seiskumine. Teadsin, et midagi tuleb kiirelt ette võtta või mehel oleks olnud vaid väike võimalus ellujäämiseks,» tõdeb Odendaal.

Kuna tal ei olnud kaasas varustust, küsis ta hõigates sündmuskohale kogunenud inimestelt, kas kellelgi on midagi teravat, mida ta saaks kasutada.

«Mulle pakuti taskunuga ja polnud muud võimalust kui seda kasutada, et avada surve alandamiseks spetsiifiline koht küljel ribide vahel. Selle erakorralise sekkumiseta oleks mees ilmselt surnud minutite jooksul.»

Peagi saabus kiirabi. Mees veetis vigastustest taastumiseks haiglas mitu nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles