Nende köögiviljade söömine aitab vältida soolevähki haigestumist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibul on vähivastase toimega.
Sibul on vähivastase toimega. Foto: Jolanta Wójcicka / PantherMedia / Jolanta Wójcicka

Sibul ja küüslauk pakuvad kaitset soolevähi eest, kinnitatakse uues teadusuuringus.

Küüslauk, sibul, porrulauk, murulauk ja šalott on köögiviljad, mis kuuluvad laukude perekonda. Eelnevad uuringud on näidanud, et laukudes sisalduvad flavanoidid ja orgaaniliste sulfuuride ühendid on bioaktiivsed. Hiina teadlased võtsid uurida, kas nende suuremas koguses tarvitamine võib tõepoolest ennetada kolorektaalse vähi teket, nagu on väidetud mõnes eelnevas teadustöös, vahendab Medical News Today.

Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology teadusajakirjas äsja avaldatud uuringu autorid usvad, et tõene tulemus sõltub info töötlemise viisist. Nad uurisid 833 kolorektaalse vähiga patsienti ja kõrvutasid info sama paljude tervete inimeste omaga.

Nagu eeldatud, oli laukude ohtramal tarbimisel oluline seos soolevähist hoidumisega.

Inimestel, kes sõid kõige enam laukude hulka kuuluvaid saadusi, oli suisa 79 protsenti madalam kolorektaalsesse vähki haigestumise tõenäosus võrreldes neid kõige vähem tarbivate isikutega.

Vähi eest kaitsev toime oli ühesugune kõikide laukude perekonda kuuluvate taimede puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles