Ootamatu juhtum: kinnise nina taga oli sõõrmes kasvav hammas

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehe ninasõõrmest väljatõmmatud hammas.
Mehe ninasõõrmest väljatõmmatud hammas. Foto: Copyright 2019 BMJ Case Reports

Mees pöördus arstile lõhnataju vähenemisega ning sai üllatuseks teada, et süüdlaseks oli tema ninasõõrmes kasvanud hammas.

59-aastase mehe ebatavaline haiguslugu avaldati ajakirjas BMJ Case Reports, kus selgus, et jonnakas kihv leiti alles siis, kui spetsialistid uurisid patsiendi nina väikse kaameraga. Mees külastas Taanis Aarhuse ülikoolihaigla kõrva-nina-kurguarsti, olles eelnevalt ravinud oma ummistunud nina steroididega. 

Kompuutertomograafiaga leiti patsiendi ninaõõne pinnalt limaga kaetud emailimass. Õnneks oli võimalik hammas tangidega eemaldada. Kuigi arstid olid haruldasest juhtumist üllatunud, et ole ninas kasvavad hambad täiesti tundmatu nähtus. Enamasti juhtub see trauma või infektsiooni tagajärel, kuid Taani mehe juhtumi puhul selget põhjust ei leitud. Kuigi patsient oli nooruses lõualuu ja nina murdnud, ei pannud tõenäolisel vigastus hammast ninasõõrmesse kasvama. Arvati, et mehel oli hammas ninas olnud enamiku elust ning ta koges sümptomeid vaid seetõttu, et piirkonnas tekkis põletik. Hea uudis oli see, et peale hamba eemaldamist ei kogenud mees enam mingeid probleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles