Mida teha, kui soovile vaatamata ei suuda loobuda joomisest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Confido Sõltuvusravikeskuse nõustaja Kaja Heinsalu

Häbi, lootusetus, meeleheide, masendus, hirm on tunded, millega inimesed tulevad sõltuvusnõustaja vastuvõtule. Lood on erinevad, aga küsimus on sageli üks: miks ma vaatamata soovile ei suuda joomisest loobuda? Lähemalt räägib ja nõu annab Confido Sõltuvusravikeskuse nõustaja Kaja Heinsalu.

Tänapäeval on laialt levinud erinevad sõltuvused nagu suitsetamine, alkoholi liigtarbimine, liigsöömine, narkootiliste ainete tarbimine, ravimisõltuvus, samuti kaassõltuvus. Kuna keskmiselt haigestub sõltuvusse 10% inimestest, ütleb statistika, et Eestiski on paraku sõltuvuste küüsi langenud iga kümnes mees või naine.

Sõltuvushäire ravi on Heinsalu sõnul esimene samm oma probleemi tunnistamine ja loobumine mõttest, et ainult tahtejõu abil on võimalik sellega toime tulla. Iseseisvalt tullakse toime harilikult mõni nädal, kuu või paar ning võib-olla isegi aasta, ent siis hakkab jälle kõik otsast peale. Seda vaatamata sellele, et on oht kaotada või juba kaotatud perekond ja töökoht, halvenenud on tervis ning aina süveneb lootusetuse tunne, et kõik laguneb koost.

„Meie keskusesse pöördub väga erineva taustaga inimesi, sest sõltuvus ei vali, kas tegemist on ametniku, õpetaja või tippjuhiga. Enamikel tundubki väliselt olevat kõik korras, aga seesmiselt on inimene täiesti katki. Sõltlasele ei tasu öelda, et võta ennast kokku, sest sõltuvus ei ole iseloomuviga – see on haigus, mis ei allu tahtejõule,” räägib nõustaja.

Aine tarvitamine peab saama lõpu, sest vahepealset lahendust ei ole olemas

Sõltuvuste, olgu selleks siis alkoholism või mõne muu keemilise aine tarvitamine vastu pole kindlat ravimeetodit, ainus kindel viis selle arengut peatada on ainete tarvitamine täielikult lõpetada. Kui inimene on aastaid alkoholi tarbinud, siis pole olemas ravi, mis ta kiiresti terveks teeks. Samamoodi pole võimalustki, et sõltlasest saaks nii-öelda normaalne tarbija.

Sõltuvus on haigus, mis mõjutab inimest tervikuna – see on bioloogiline, psühholoogiline, sotsiaalne ja vaimne haigus ning seetõttu peab ka paranemine toimuma kõikides nendes kategooriates.

Abiks on lähedaste ja perekonna teadlik tugi

Sõltuvushäirete puhul vajab tervenemist kogu perekond, sest sõltuvuskäitumine kahjustab peres toimivaid suhteid, eelkõige usaldust ja turvatunnet. Kaassõltuvuse nõustaja Katrin Halliku sõnul ollakse Confido Sõltuvusravikeskuses seisukohal, et sõltuvuse puhul on alati kaks patsienti: sõltlane ja tema perekond. „Kui me ei tööta lähedaste ja perekonnaga, vähendab see oluliselt resultaati. Sest pere on tervik ja ühe pereliikme sõltuvuskäitumine mõjutab kõiki. Sõltuvusega käivad sageli kaasas valed, varjamine ja hoolimatus ning sõltuvusega kõrvuti elamine tähendab pidevat hirmu, ärevust, süüdistamist ja süütunnet,” selgitab ta.

Sõltuvus võtab kõigilt palju tähelepanu ja perel (ka lastel!) tuleb end selle järgi pidevalt kohandada. Enamasti talutakse lootusetust ja meeleheidet pikka aega ning pereliikmete ärevus ja süüdistused põhjustavad omakorda sõltuvuskäitumise jätkumist. Kuna kaassõltuvus on samuti sõltuvus, ei lahene kaassõltlase probleemid sellega, kui tema lähedane paraneb, vaid tervendada tuleb ka kaassõltuvusega kaasnevaid alateadlikke käitumismustreid.

Sõltuvusravi on pikaajaline protsess, mille esmane eesmärk on, et inimene saaks enda kohta rohkem teada ja mõistaks, mis on sõltuvus ning kuidas see on mõjutanud kõiki tema eluvaldkondi. Oluline on kontakt kliendi ja nõustaja vahel, kontakt iseendaga, kontakt grupiga, kontakt perega, kontakt maailmaga. Ilma pole võimalik mõista, mis toimub.

Palju räägitakse motivatsioonist ja selle vajalikkusest ravi alustamisel. Heinsalu ütleb, et tal on Confidos kogemus töötada inimestega, kes on suunatud raviprogrammi kohustuslikus korras. Suurel osal neist pole alguses mingit motivatsiooni peale selle, et pääseda karistusest. 2-3 kuu järel suhtumine muutub, motivatsioon tekib läbi teadlikkuse kasvu, elukvaliteedi paranemise ja vastastikkuse toe. Pärast kohustusliku programmi lõppu inimesed jätkavad tugigruppides ja jätkavad tegevustega, mis aitab neil kainet eluviisi säilitada. Seega ravi alustades on oluline aru saada, milliste probleemidega on inimesel kõige raskem toime tulla ja lähtuvalt sellest ehitada üles raviplaan.

Minnesota 12 sammu raviprogramm on abiks kaine eluviisi saavutamisel ja säilitamisel

Confido Sõltuvusravikeskuses saavad kõige enam abi just alkoholisõltuvuses inimesed ning nende pereliikmed. Raviprogrammi ühe osana kasutatakse Minnesota mudelil põhineva ja maailmas juba rohkem kui 70 aastat kasutusel olnud 12 sammu programmi, kus õpitakse praktilise meetodi abil saavutama ja säilitama sõltuvusainevaba elu. Seejuures on programmi juhtivatel töötajatel isiklik taastumiskogemus – nad on ise olnud alkoholisõltlased või kannatanud alkohoolikust pereliikme tõttu.

Sõltuvusraviprogramm kestab 12 kuud kolm kuud on intensiivne põhiprogramm, millele järgneb üheksakuuline jätkuprogramm. Esimesel konsultatsioonil tutvustatakse keemilisi sõltuvusi üldiselt, selgitatakse alkoholi-, narko- ja ravimisõltuvuse olemust. 

Programm hõlmab sõltuvushäire hindamist ja individuaalset raviplaani, mida toetavad grupiteraapiad, loengud, füüsilised treeningud ja tihe koostöö sõltuvusnõustajaga, et valmistada inimene ette iseseisvaks sõltuvusaineteta eluks. Vajadusel kaasatakse psühhiaater. Järgneb jätkuprogramm, kus toetutakse tugirühmale. Lisaks on kõigil põhiprogrammis osalejatel on võimalus osaleda „Tagasilanguse ennetuse programmis“, mis on välja töötatud USA juhtiva sõltuvusravikliiniku Hazelden Betty Ford Foundations poolt ja kestab 4-6 kuud.

Eluviisimuutused on vaja kinnistada teadlike ja järjepidevate tegevuste kaudu ning perekonna ja lähedaste abiga - see on väga oluline, sest paraku ei muutu me üleöö uuteks inimesteks.

Loe lähemalt konsultatsioonidest ja ravist:

Lisainfo:

www.confido.ee     info@confido.ee      tel 6299277

Copy
Tagasi üles