3D printer aitab tulevikus kõrvadeformatsiooniga lastel keerulisi operatsioone vältida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printer kasutab elusatest rakkudest valmistatud «tinti».
Printer kasutab elusatest rakkudest valmistatud «tinti». Foto: ABC News/ kuvatõmmis videost

Wollongongi teadlased töötavad uue bioprintimise tehnoloogia kallal, millega saab luua 3D prinditud kõrvad, mis on tehtud patsiendi enda tüvirakkudest.

Bioprinter 3D Alek loodi Wollongongi ülikoolis ning seda katsetatakse nüüd Sydney kuninglikus Prince Alfredi haiglas. Printeri esimene ülesanne on disainida ja luua 3D prinditud inimkõrvad inimestele, kes kõrvade deformatsiooni tõttu vajaksid muidu keerulisi operatsioone, vahendab ABC

Printeri arendamist juhtinud professori Gordon Wallace´i sõnul tõi suurima läbimurede õige biotindi loomine. Materjal peab vastama tohututele nõudmistele: olema prinditav, võimeline looma vajalikku struktuuri ning säilitama oma mehaanilise terviklikkuse. Printimisprotsessi ajal on oluline kaitsta elusrakke ja teha kindlaks, et need on peale printimist õiges keskkonnas, et luua soovitud rakke ja kudesid.

Wallace´i sõnul alustati printeriga loomkatseid ning teadlased loodavad tehnoloogia turule lasta 2–3 aasta jooksul. Kliinilise katse jaoks kogutakse tüvirakud haiglas ülejäänud kõhrest ja kasutatakse neid biotindi arendamisel. Järgmiseks sammuks on kasutada patsiendi enda tüvirakke, et luu kõrvakõhre ning seejärel printida kõrv, mis on valmistatud täpselt patsiendi kõrvalekaldeid ja näojooni arvestades. Kuigi esmalt plaanitakse tehnoloogiat kasutada kaasasündinud kõrvadeformatsiooniga laste peal, kelle väliskõrv on välja arenemata, siis Wallace´i sõnul saavad tulevikust sellest kasu ka kõrva või nina väärarendiga täiskasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles