Nuuskamisest seksini: 8 argist tegevust, mis võivad põhjustada ajuverejooksu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka nuuskamine on aneurüsmi lõhkemise riskiteguriks.
Ka nuuskamine on aneurüsmi lõhkemise riskiteguriks. Foto: PantherMedia/Scanpix

Seda juhul, kui ajus on juba olemas aneurüsm ehk arteriaalse soone laiend – seda esineb elu jooksul umbes kahel protsendil elanikkonnast ja see lõhkeb tunduvalt vähematel.

Aneurüsmiga inimestel tõstavad ajuverejooksu ohtu peamiselt kaheksa argist tegevust: kohvi või cola-jookide joomine, vihastamine, ehmumine, tualetis punnitamine, seksuaalvahekord, nina nuuskamine ja aktiivne treening. Kõige väiksemat riski kujutas endast kohvi joomine, mis kergitas ohtu 70 protsendi võrra ja kõige ohtlikumaks osutus ehmumine, mis tõstis ajuverejooksu ohtu 23 korda. Seks tõstis riski 11 korda, vahendab NHS.

Teadusajakirjas Stroke avaldatud uuring viidi läbi 250 aneurüsmi lõhkemise tagajärjel ajuverejooksuga hospitaliseeritud inimese hulgas, kelle keskmiseks vanuseks oli 55. Inimestelt uuriti detailselt, mis toimus ajuverejooksule eelnenud tundidel.

Uuringu kitsaskohaks võib aga olla, et ajuverejooksu kogenud inimesed otsisid tagantjärele selle tekkimisele põhjuseid liiga suure innuga ning hindasid toimunut üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles