Nii mitme sigareti suitsetamine raseduse ajal tõstab laste suremust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine tuleks raseduse ajal täielikult katki jätta. Ükski mahv pole ohutu.
Suitsetamine tuleks raseduse ajal täielikult katki jätta. Ükski mahv pole ohutu. Foto: Nils Weymann / PantherMedia / Nils Weymann

Raseduse ajal isegi kõigest ühe sigareti suitsetamine päevas võib kahekordistada lapse ootamatut surma, väidetakse uuringus, kus analüüsiti läbi üle 20 miljoni sünni kohta käivad andmed, sealhulgas üle 19 000 ootamatu imiku surma.

Ajakirjas Pediatrics ilmunud uuringus selgus, et iga täiendava sigaretiga tõuseb surmaoht 0,07 korda. Kui rase suitsetab paki päevas, on beebi ootamatu suremise risk tõusnud juba kolm korda võrreldes mittesuitsetajate imikute omaga, vahendab CNN.

«Kõige olulisem on siit uuringust kaasa võtta teadmine, et isegi ühe-kahe sigareti suitsetamine mängib rolli imikute ootamatute surmajuhtude korral,» sõnas doktor Cedric Rutland, Ameerika Kopsuassotsiatsiooni kõneisik.

«Iga sigaret loeb,» tõdes uurimuse peamine autor, neuroteadlane Tatiana Anderson. «Arstid peaksid need teemad patsientidega jutuks võtma ja ütlema, et nad peaksid suitsetamise maha jätma. See on parim võimalus vähendada ootamatu hällisurma tõenäosust. Aga kui sa ei suuda, siis iga vähem suitsetatud sigaret aitab.»

Sigarettide põlemisel sisse hingatav vingugaas lööb verest välja hapniku ja vähendab hapnikusisaldust kogu orgamismis. Lisaks sellele lendub põlemisel õhku tuhandeid ühendeid, mida samuti sisse hingatakse.

23-34 protsenti imikute ootamatutest surmadest ja 5-7 protsenti loodete suremusest on seotud rasedusaegse suitsetamise ja selle tagajärgedega. Suitsetajatele sündinud lapsed maksavad samuti kõrget hinda. Suitsetamine raseduse ajal suurendab astma, imiku koolikute ja tulevase rasvumise riski. Madala sünnikaalu tõenäosus on aga raseduse ajal suitsetavate emade lastel 20 protsenti kõrgem.

USAs suitsetab igal aastal raseduse ajal 338 000 naist, vaatamata selle ohtlikkuse üha laialdasemale teavitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles